1.2.2016. 18:51
0
"Predavanje o moralnim i nemoralnim ženama ne doprinosi borbi protiv VSTV-ove diskriminatorne odluke"
Sabina Ćudić je upozorila Skupštinu Kantona Sarajevo da zastupnici usvajanjem zaključaka u kojima se ulazi u procjene moralnosti i nemoralnosti vjernica neće pomoći borbi protiv diskriminatornog stava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te da Naša stranka neće učestvovati u ovakvim ispadima pojedinih zastupnika u Skupštini.

„Na današnjoj sjednici su zastupnici SDA pročitali tekst inicijative u kojem su razgovor o ljudskim pravima sveli na pitanje borbe morala i nemorala. U samoj diskusiji su iznijeli niz problematičnih tvrdnji i ocjena koje smatram uvredljivim za žene, za instituciju u kojoj su govorili, ali i za društvo u cjelini. Tekst se najmanje bavi legalnošću i ispravnošću postupanja VSTV-a, mnogo više zamišljenom borbom nemoralnih protiv moralnih žena. Tražili smo raspravu o prijedlogu teksta, kako bi ga učinili prihvatljivim, te pozvali nadležne adrese na reakciju, međutim, dobili smo negativan odgovor, a tekst je po hitnom postupku usvojen. Moje kolege i ja smo ostali na stanovništvu da ne možemo podržati rezoluciji, koja unatoč dobrim namjerama, sadržajem je diskriminatorna“, kazala je Ćudić.

„Kada su se VSTV-ovi zaključci pojavili, prvi smo reagovali, te smo ukazali na činjenicu da su isti diskriminatorni, da VSTV ne može ograničiti slobodu vjere zaključkom, te smo zatražili da se zaključci povuku. Lično sam ukazivala na diskriminaciju vjernica ovom odlukom te izolovanju vjernica iz javnog prostora, te mi je stoga posebno licemjerno kada se SDA, stranka koja nema niti jednu zastupnicu u našem zakonodavnom tijelu, deklarativno bori za učšeće žena na javnim funkcijama“, dodala je.

„Spominjanje emotivnih argumenata ne igra ulogu u pravnoj i političkoj borbi protiv pitanja koja temeljno udaraju na prava žena, prava vjernica i prava građanki ove zemlje. Naravno da nećemo glasati za takve zaključke. Islamska zajednica je dostavila  konkretne komentare prema VSTV-u po ovom pitanju, gdje racionalno i argumentirano odgovaraju na kršenja ljudskih prava. Neki zastupnici očigledno misle da mogu to bolje, pa sad pišu besmislice, koje izgleda trebamo potpisati. Pozivamo javnost i organizacije koje djeluju na ovom pitanju da se vratimo argumentima u borbi protiv nepravednog i neprimjerenog rješenja VSTV-a, a da ne ostavljamo prostor moralisanju o ženama u zakonodavnim ustanovama“, zaključila je Ćudić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.