10.2.2016. 9:16
0
Uz pomoć Evropske unije firma Excel Assemblies BH nastavila je proizvodnju sa svojih pet stotina radnika
EU Program za oporavak od poplava - uspostavljanje normalnih uslova za život - pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi.
Aktivnosti EU Programa usmjerene na ekonomski oporavak omogućile su da se sačuva i otvori više od 5.600 radnih mjesta u zajednicama pogođenim poplavama. 

Nadasve uspješna firma Excel Assemblies BH d.o.o. iz Maglaja koja se bavi proizvodnjom kablovskih sastava i sistema za strane proizvođače vozila i teških mašina, uključujući i svjetski poznatog Lotusa, pretrpjela je velike štete u katastrofalnim poplava u maju 2014. Zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava koji provodi UNDP, firma se digla na noge i nastavila proizvodnju sa svojih pet stotina radnika koji rade u tri smjene. 

U poplavi je stradalo prizemlje objekta gdje su se nalazili gotovi proizvodi, repromaterijal, kao i brojni uređaji i mašina za ultra-sonično varenje kablova koja je od suštinske važnosti za sam proces proizvodnje i kvalitet proizvoda. 

Mi smo na palete i prvi sprat dizali sve što se od opreme, proizvoda i materijala moglo podići, ali voda je jednostavno prebrzo nadirala. Svi radnici su bili uspaničeni i zvali svoje domove. Većina ih je otišla kućama“, kaže direktor Suvad Ahmetspahić.

Radnici koji su ovdje ostali radili su cijelu noć i spašavali ono što se spasiti može. Voda se povukla istom brzinom kojom je i došla i ostavila ogromnu štetu, koja je trebala biti nadoknađena kako bi preduzeće opstalo, a to se prvobitno odnosilo na zamjenu već gotovih a oštećenih proizvoda novim i na proizvodnju već prihvaćenih narudžbi.“
 
Kada radite sa auto industrijom nema prostora za probijanje rokova ili za greške na isporučenim proizvodima. Ako se to desi gubite klijente“, objašnjava Ahmetspahić.

On kaže da je po povlačenju vode pozvao radnike da pokušaju barem privremeno osposobiti neke mašine. 

Moram istaći da su ljudi dolazili i samoinicijativno i da smo zahvaljujući njima nakon tri dana očistili prostor i počeli sa proizvodnjom sa mašinama koje smo imali, a sve kako bismo ispoštovali zadane rokove prema kupcima i očuvali reputaciju firme“, naglašava Ahmetspahić.

On objašnjava da u tom trenutku niko nije mislio na umor već da su svi bili skoncentrisani na isporuku. Radili su dan i noć a gotove proizvode su, uz puno veće troškove, slali avionima na finalno odredište jer su već izgubili nekoliko dana. 

Pod takvom finansijskom spregom i gubicima Excel Assemblies se prijavio EU Programu za oporavak od poplava za pomoć. Preduzeću su dodjeljena nepovratna sredstva za nabavku novih mašina koje su im omogućile da nastave neprekidnu i kvalitetnu proizvodnju uz manje troškove. 

Nama je veoma bitno da imamo kvalitetne mašine kako bi održali proizvodnju i kvalitet naših proizvoda a samim tim i teško stečeni ugled na tržištu“, objašnjava Ahmetspahić i dodaje:

Nabavili smo mašinu za ultra-sonično varenje kablova, prese, digitalne sprave za mjerenje sile. To su mašine koje su veoma softverski osjetljive i koje su prve stradale. Da nije bilo EU Programa za oporavak od poplava, siguran sam da bi naša firma izgubila mnogo kupaca i da se ne bi tako lako 'vratili u igru'.“

Snaga i konkurentska prednost Excel Assemblies BH leži u njegovih 500 radnika koji u prosjeku imaju 26 godina i od kojih su 70 posto žene. 

Pogledajte reportažu:
https://www.youtube.com/channel/UC78WtLNdz4AU-9ZATaW-eXQ

Aktivnosti EU Programa usmjerene na ekonomski oporavak nakon poplava omogućile su da se sačuva i otvori više od 5.600 radnih mjesta. 

Ukupno 116 malih i srednjih preduzeća je opskrbljeno potrebnom opremom i materijalima, pružena im je obuka, te im je olakšan pristup tržištima. Preduzeća su na taj način zadržala 3.776 radnih mjesta i otvorila oko 550 novih – čime je broj radnih mjesta narastao na 4.326. Pored toga, 1.270 komercijalnih i malih poljoprivrednih proizvođača su dobili pomoć da ponovo pokrenu proizvodnju i ostvare održive mjesečne prihode od kojih sada žive njihove porodice.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.