9.2.2016. 20:10
0
GRAS spreman smanjiti cijene mjesečnih karata
Preduzeće GRAS spremno je ponuditi popust od 8,3 do 15 posto na cijenu mjesečnog prijevoznog kupona svim budžetskim korisnicima i javnim preduzećima koji trenutno ne kupuju karte za njihove uposlenike od GRAS-a, predložio je direktor Avdo Vatrić prilikom posjete delegacije Vlade Kantona Sarajevo tom preduzeću.

Cilj je veća prodaja, a visina popusta zavisila bi od broja naručenih kupona.

U Vladinoj delegaciji bili su kantonalni premijer Elmedin Konaković, ministar saobraćaja Mujo Fišo, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović te ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Direktor GRAS-a rekao je da prodaja karata, koja je u prošloj godini bila veća za osam posto, još predstavlja gorući problem u poslovanju preduzeća.

Naglasio je da će jedan od bitnijih budućih ciljeva menadžmenta i uposlenika biti povećanje broja autobusa i minibusa radi što skorije bolje pokrivenosti autobuskih i minibuskih linija vozilima a time i usluge gradskog prijevoza stanovnicima Kantona Sarajevo.

Namjera je da pojačanim angažmanom GRAS-a i uz pomoć resornog ministarstva i Vlade bude obnavljan vozni park, rekao je također Vatrić.

Učesnike sastanka je informirao o planu za prodaju zemljišta na kojem je donedavno bio sektor minibuskog saobraćaja da bi se dobivenim novcem izmirio dio gorućih dugovanja.

Trenutno se najviše duguje Elektroprivredi - 1,2 miliona KM, rekao je Vatrić i dodao da bi GRAS mogao ostvariti značajne uštede penzionisanjem 46 uposlenika iz prošle te 49 iz ove godine.

- Ovim bi se značajno smanjio i broj zaposlenih, kojih je trenutno u GRAS-u 1.520, čime bi se također bitno smanjili i troškovi te ostvarile uštede na poziciji plaća - naglasio je Vatrić.

On je informirao i o planu za iznajmljivanje prostora nekadašnje menze u kojoj je radilo 15 uposlenika i čiji rad se analizom pokazao neisplativim.

Predstavnici sindikata GRAS-a Adnan Himzanija i Amir Muminović su predložili podizanje novog kredita od 50 miliona KM na period od 20 godina radi izmirenja svih trenutnih dugova GRAS-a i obnove voznog parka te  trolejbuske mreže prema Vogošći, što bi, po njihovom mišljenju, značilo pretpostavku za oporavak preduzeća. 

- Ovim bi uposlenici GRAS-a definitivno preuzeli ulogu ključnog faktora u oporavku našeg preduzeća - kazao je Himzanija jer bi servisiranje kredita bilo na teret isključivo preduzeća.

Kantonalni premijer Elmedin Konaković je izrazio pozitivno mišljenje o predloženim planovima menadžmenta a za eventualno uzimanje kredita rekao da treba sačiniti ozbiljan elaborat i navesti sve efekte koji mogu rezultirati realizacijom takvog prijedloga, za šta svoju saglasnost i garancije moraju dati Skupština i Vlada Kantona.

- Morate biti spremni ići na minimalac ako efekti ne budu odmah pozitivni, ali i povećati plate ako ostvarite pozitivne rezultate i značajnije prihode. Neophodno je također što prije uvesti jedinstveni tarifni sistem i jedinstveni red vožnje - naglasio je premijer Konaković.

Podsjetio je da u martu treba da stigne još deset autobusa kao donacija Grada Istanbula i da je u toku posljednja faza priprema za realizaciju projekta elektronske naplate karata u javnom prijevozu. Obećao je adekvatna rješenja za penzionisanje 95 uposlenika GRAS-a koji su stekli pravo na to.

Prije sastanka je delegacija Vlade obišla obnovljeni, remontovani i modernizovani tramvaj iz programa „SATRA“, za šta je GRAS osigurao novac iz vlastitih prihoda.

Tramvaj je od danas u prometu.

 (FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.