11.2.2016. 10:56
2
Abu Hamza uskoro na slobodi: Sređujemo stan, intenzivne pripreme za babin izlazak su u toku
Usvajanjem novog Zakona o strancima koji je usklađen s neophodnim direktivama Evropske unije (EU), između ostalog je definisano i to da se strani državljani ne mogu držati u pritvoru duže od 18 mjeseci. To znači da će dugogodišnji pritvorenik u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu Imad el-Husin (Abu Hamza) uskoro biti na slobodi.

Abu Hamza se u Imigracionom centru nalazi već sedam godina, jer je okarakterisan kao prijetnja po nacionalnu sigurnost. On je porijeklom iz Sirije, a u BiH je došao još 1980-ih godina. Za vrijeme rata borio se u BiH kao pripadnik brigade El-Mudžahid. Nakon rata dobio je državljanstvo BiH, ali je 2008. godine uhapšen.

Novi Zakon o strancima naglašava da osoba u Imigracionom centru ne može biti zadržana duže od 18 mjeseci u kontinuitetu. To znači da bi i Abu Hamza, kao dugogodišnji pritvorenik, uskoro mogao biti pušten na slobodu, uz mjere zabrane koje će mu vjerovatno biti određene.

Da je puštanje Abu Hamze na slobodu sve bliže potvrđuje i njegova kćerka, Nudžejma Softić.

"Dolazile danas dvije gospođe iz Ministarstva sigurnosti mami da je pitaju da li će primiti babu ako ga puste iz Imigracionog centra, jer moraju imati adresu na koju će ga pisati. Tamam je trebala reći da neće, da im malo zakomplikuje život. 

A njemu nakon sedam i po godina pritvora, u kojem je u sobi bio sam, doveli cimera. Da ga valjda malo naviknu na suživot prije puštanja na slobodu

Mama sredila pločice i stan. I spavaću. Intenzivne pripreme za babin izlazak iz Centra su u toku"
, napisala je sinoć Nudžejma Softić na svom Facebook profilu. 

(Merima Druškić)

 
Abu Hamza
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.