11.2.2016. 20:51
0
Sjednica Vlade KS: Kroz nove mjere do zapošljavanja boračke populacije
Program mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo za 2016. godinu koji je na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja usvojila Vlada Kantona Sarajevo predviđa da se udruživanjem kroz boračke zadruge u poljoprivrednoj proizvodnji, zaposle borci i njihove porodice.

Za tu namjenu resorno ministarstvo predvidjelo je 500.000 KM, a sve s ciljem stvaranja uvjeta za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije i povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rada, tamo gdje za to postoje uvjeti.

Svrha programa je razvijanje svijesti o potrebi udruživanja u zadruge te afirmiranje razvoja poljoprivrede gdje za to postoje uvjeti i plasman na tržištu konkurentnih proizvoda, tipa zdrave hrane i bobičastog voća.

- Domaće zakonodavstvo ne poznaje pojam boračka zadruga, a iskustva susjedne Hrvatske govore kako na taj način ta populacija može ostvariti brojne benefite i dobiti stimulacije za svoje poslovanje - navode iz Pres službe KS.

Zadatak zadruge je da za članove obezbijedi lakši pristup tržištu, jeftinije cijene za ulazne sirovine, osnovnu marketinšku podršku, pristup novim izvorima finansiranja, obavlja koordinacijsku ulogu s prerađivačkim sektorom. Uz minimalna ulaganja zadruge omogućuju legalno poslovanje i naplatu proizvedenih roba ili usluga većeg broja fizičkih ili pravnih lica.

- Organizirani u zadruge zadrugari mogu diktirati cijene prerađivačkom sektoru, dobiti veće rabate na nabavku repromaterijala i ostvariti razne druge pogodnosti, a o prednostima takvog organiziranja Ministarstvo za boračka pitanja već organizira edukacije i upoznavanje - ističe se.

Samozapošljavanja kroz projekt podizanja zasada maline koji će sufinansirati Ministarstvo, kroz nabavku certificiranih sadnica maline, jedna je od mjera u tom programu.

Predviđena sredstva za sufinansiranje tih zasada po dunumu su 1.300 KM, a odobravala bi se za parcele minimalne veličine 2.000 m2.

Uz aktivnog traženja poslovnih partnera na tržištu za otkup gotovih proizvoda Ministarstvo će s firmama koje su zainteresirane za otkup malina sklopiti sporazume o poslovno - tehničkoj suradnji, a najprije bi se odnosio na otkup proizvoda.

Ministarstvo bi finansiralo i nabavku plastenika, a za to je predviđeno 1.700 KM po plasteniku i odobravala bi se podnosiocima zahtjeva kod kojih se na terenu utvrdi da posjeduju adekvatne preduslove za to.

Jedan od posebnih pogodnosti koja bi išla u prilog tim proizvođačima bilo bi osiguranje uvjeta skladištenja u namjenskim hladnjačama, o čemu bi, kako je danas naglašeno na sjednici Vlade, trebalo dugoročnije razmišljati i zajednički naći povoljno rješenje

Vlada je zaključkom upravi Grada Istanbula na korištenje, bez naknade na period od pet godina, ustupila objekt „Kuća Alije Đerzeleza“ sa svim pratećim prostorima na adresi Sagrdžije 75.

- Kako je istaknuto, dobra saradnja i konkretni projekti pomoći i podrške Kantonu Sarajevo u javnom trasportu, u komunalnoj privredi i u brojnim drugim oblastima podigli su veze Sarajeva i Istanbula na viši nivo i današnja odluka Vlade KS je nastavak gradnje i njegovanja takvih odnosa. Kuća Alija Đerzeleza objekt je posebne kulturno historijske vrijednosti, a Ugovor o korištenju navedenog objekta regulirat će sva prava i obaveze ugovornih strana - saopćeno je iz Pres službe KS. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.