12.2.2016. 13:28
0
Objavljena američka “crna lista”: Dodiku se nije ispunila želja
Američke vlasti objavile su najnoviju “crnu listu”, tačnije spisak organizacija koji su pod posebnom prismotrom i osoba kojima je blokirana imovina te sa kojima Amerikanci ne smiju imati nikakav poslovni odnos.

Listu objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) koji djeluje u sklopu Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Na listi se nalaze i državljani BiH, ali i zemalja regiona, a razlozi za stavljanje na listu su različiti od ratnih zločina, kriminala i terorizma, piše Faktor.

Kao što je to i prije bio slučaj na listi se nalazi osumnjčeni za organizirani kriminal Naser Keljmendi, te njegova dva sina Besnik i Liridon.

Kada su u pitanju ratni zločinci i oni povezani s njima na listi su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovićević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su također Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica i Milan Simić.

Zanimljivo je da je na spisku i jedna vladajuća stranka iz BiH i to Srpska demokratska stranka (SDS), a iako to jako želi, kako je sam nedavno rekao, na “crnoj listi” nema imena Milorada Dodika.

Na listi se još nalaze Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić…

(Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.