12.2.2016. 18:51
0
Zdravko Tolimir umro na rukama Radovana Karadžića
Beogradski Kurir je objavio vijest da je general Zdravko Tolimir u Tribunalu umro na rukama Radovana Karadžića.

- Te večeri Tolimir je krenuo iz svoje ćelije ka govornici, najverovatnije da se javi supruzi Nadi. Pošto se teško kretao imao je uvijek ispred sebe hodalicu koju je jedva gurao. U jednom trenutku nije mogao da stoji i sjeo je na tu hodalicu. U blizini je bio Radovan Karadžić i vidio je da Zdravku nije dobro. Dok mu je prilazio Tolimir je samo skliznuo sa nje i pao, Radovan je odmah počeo da doziva stražu i ljekara i pokušao je Tolimiru da pomogne ali mu, nažalost, nije bilo spasa.... Ljekari su vrlo brzo došli, probali da ga ožive, ali nisu uspjeli - priča izvor Kurira iz Haga.
 
General Zdravko Tolimir uhapšen je 30. juna 2007. godine u zajedničkoj akciji policija Srbije i Republike Srpske u okolini Bratunca, a potom je odveden u Banja Luku. Prema tada objavljenim informacijama, Tolimir je lociran i uhapšen kada je pokušao iz Srbije da pređe u RS.
 
Haški tribunal osudio je krajem 2012. generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za dešavanja u Srebrenici u ljeto 1995.
 
Preminuli general nije imao djece, a jedina porodica mu je bila supruga Nada koja ga je često posjećivala u pritvoru u Hagu.

(Nedim Pobrić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.