12.2.2016. 21:03
1
Otac sarajevskog tužitelja optužen za ratne zločine
Početkom januara ove godine Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv trojice bivših policijskih komandanata iz Goražda, koji se terete za ratne zločine nad više od 100 civila srpske nacionalnosti.

Prema navodima iz optužnice, koju je Tužiteljstvo BiH podiglo pred sami kraj prošle godine, ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde Ibro Merkez, njegov nasljednik na toj dužnosti Predrag Bogunić i komandir Stanice policije u tom gradu Ešef Hurić okrivljeni su za hapšenje, protuzakonito zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila starosti od sedam do 70 godina.
 
“Optuženi su u periodu od polovine jula do kraja oktobra 1992. godine, preko njima podređenih pripadnika policije SJB Goražde i PS Goražde, zatvorili i držali u četiri stana zgrade, u neposrednoj blizini SJB Goražde, preko 70 civila srpske nacionalnosti sa desne obale rijeke Drine, te su u periodu od polovine jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine, zatvorili i držali 35 civila u prostorijama za zadržavanje SJB Goražde“, piše, između ostalog, u optužnici.
 
Optuženi Predrag Bogunić se, opet, tereti da je počinio protivzakonito zatvaranje 31 civila srpske nacionalnosti iz sela Bučje u prostorije CJB Goražde, kao i zatvaranje još četiri civila srpske nacionalnosti, koji su prethodno uhapšeni.
 
Ešef Hurić se smatra odgovornim za učestvovanje u nezakonitom držanju civila tako što je organizovao i nadgledao njihovo fizičko obezbjeđenje, koje su vršili njemu podređeni pripadnici aktivnog i rezervnog sastava policije.
 
Ibri Merkezu Tužiteljstvo BiH na teret stavlja da je zatvorenim civilima koji su se nalazili u stanovima na zadnjem spratu zgrade u blizini CJB Goražde, zabranio za vrijeme granatiranja sklanjanje u podrum zgrade, što je posljedicu imalo smrt jedne i ranjavanje tri osobe.
 
I dok su mediji, odmah nakon akcije njihovog hapšenja, izvjestili kako se za ratne zločine u Goraždu terete policijski komesar MUP-a Bosanskopodrinjskog kantona Ešef Hurić i advokat Ibro Merkez, o Predragu Boguniću nije objavljeno više detalja.
 
Međutim, kako piše Slobodna Bosna, optuženik iz Goražda je otac poznatog tužitelja Sanina Bogunića, aktuelnog šefa Odjela za privredni kriminalitet Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu.
 
Tužitelj Bogunić je, podsjetimo, u javnosti postao poznat kada je podigao optužnicu protiv bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, i to zbog nedozvoljenog držanja oružja, ali i protiv direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, nakon što je poslao u penziju Dragana Vikića.
 
Oba su slučaja tužitelja Bogunića, iako medijski razvikana, završila odbacivanjem optužbi.

(Nedim Pobrić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.