12.2.2016. 22:11
0
Vasvija Vidović: Prije nego što je Radončić uhapšen, njemu je prijećeno!
Advokatica Vasvija Vidović, koja je do nedavno bila dio braniteljskog tima Fahrudina Radončića, je gostujući u Centralnom dnevniku na Face televiziji. Primarna tema razgovora bila je, naravno, hapšenje lidera SBB-a.

„Cijeli ovaj postupak hapšenja, od prvog trenutka pa do danas, ukazuje na jedan politički montiran proces. Prije nego što je uopšte uhapšen Radončić, njemu je prijećeno, pa je dobio poruku iz zatvora od okorjelog kriminalca da će biti uhapšen za dva dana, pa je njegovo hapšenje najavio ministar sigurnosti, koji nema nikakvih ovlaštenja da se bavi radom Tužilaštva i hapšenjima, pa sam postupak hapšenja. Ja sam vidjela nalog za hapšenje u kojem, vjerovali ili ne, stoji: 'Lišite slobode Fahrudina Radončića, privedite ga u Tužilaštvo i donesite sa sobom izvještaj'. Znači takav nalog odlazi SIPA-i i zbog toga ja zaključujem da tužilac nije ni vidio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, a dao je nalog za hapšenje“, izjavila je Vidović.

Ona tvrdi da javnost također smatra kako se radi o politički montiranom procesu, ali da je teško utvrditi ko stoji iza toga.

„Postoje snage unutar SDA, koje su najavile u petak to hapšenje, na jednom sastanku povodom raspodjela resora. Asim Sarajlić je rekao da ne treba davati to Radončiću, svakako će biti uhapšen. Postoje snage unutar SDA koje kontrolišu dio Tužilaštva. Postoje i akteri samog događaja. Prateći umiješanost aktera svjedoka, onda možete vidjeti ko su ti ljudi. Iza njih stoje ljudi sa moćnom političkom zaleđinom, kao što su generalni direktori farmaceutskih industrija. Najjači faktor je Radončićeva borba za reformu pravosuđa, u kojoj je značajnu ulogu imao Bakir Dautbašić. Ta sumnja vodi ka stranci koja kontroliše najuticajniji dio Tužilaštva. Normalno je da su veze SDA sa Tužilaštvom potpuno jasne i potpuno jake“, izjavila je.

Ona tvrdi da tužilac Dubravko Čampara priprema svjedoke koji odlaze na svjedočenje u Prištinu u slučaju protiv Nasera Kelmendija. Pored kadrova SDA, Vidović smatra kako su u cijeli slučaj „prste uplali“ i kadrovi „lijevih stranaka“, SDP-a ili Demokratske fronte.

Advokatica Vidović je iskoristila priliku i oštro kritikovala rad pravosuđa u BiH, tvrdeći kako stanje nije nikada bilo lošije nego što je danas. 

„Tužilac je išao jako daleko u svojim nezakonitostima. On je prisluškivao telefonske razgovore između mene i mog klijenta, iako su glavni tužilac i postupajući znali da sam ja opunomoćeni advokat dosta dugo gospodina Radončića. Zakon to zabranjuje“, tvrdi ona.

Ona dodaje kako joj je „jako čudna“ reakcija Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, nakon informacije da je prisluškivan njegov razgovor sa Radončićem, a to je izostanak reakcije s njegove strane. Podsjećamo, riječ je o porukama koje su razmjenjivali Izetbegović i Radončić, a koje je Tužilac prezentovao na prvom saslušanju u ovom slučaju.

(Nedim Pobrić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.