15.2.2016. 9:57
0
Marković: BiH sa OHR-om ne može biti kandidat za EU
Svi problemi koji prate aplikaciju za članstvo BiH u EU i mehanizam koordinacije i uopšte svi problemi koji ispunjavaju, odnosno otežavaju političku situaciju u BiH u posljednje vrijeme sigurno će biti razlog da ta aplikacija neće biti uzeta u razmatranje u skorije vrijeme i da će ona završiti u Evropskoj komisiji u nečijoj ladici da skuplja prašinu, istakla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Milica Marković, članica Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i članica Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Što se tiče predaje aplikacije za članstvo BiH u EU, navela je Marković "mi smo vidjeli prethodne sedmice da ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i partije koje podržavaju u Vijeću ministara BiH tu aplikaciju i taj postupak samo oni govore i pričaju o toj aplikaciji". Osim ministra inostranih poslova Austrije Sebastiana Kurza, naglasila je Marković, koji je došao u posjetu BiH i rekao da će Austrija podržati taj korak BiH "drugog nikoga iz Evropske komisije, odnosno članica EU nismo čuli da će podržati i da će uzeti u razmatranje tu aplikaciju". 

"Oni sada što se hvale sa predajom aplikacije BiH za članstvo u EU, to će trajati dva - tri dana. Poslije ćemo vidjeti kada se spusti prašina na sve to da smo bili u pravu više nego pozicija", naglasila je Marković. 

Članica Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i članica Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope navela je kako "nije realno očekivati da BiH sve dok ima Kancelariju visokog predstavnika u Sarajevu može očekivati da će biti ni kandidat niti članica EU".

"Međutim vi imate likove poput Mladena Ivanića, Igora Crnatka, Denisa Zvizdića koji drže glavu u pijesku i ne žele da se suoče sa tom realnošću i sa tom činjenicom samo iz razloga da opozicija ne bi bila u pravu, to što mi govorimo. Ali, da smo mi u pravu i da je to zaista tako uvjerit će se i oni samo što će trebati vrijeme za to i što će to svakako ići na štetu građana BiH", ocijenila je Marković. 

Ona navodi kako je "davno bilo vrijeme da OHR ode iz Bosne i Hercegovine".

"To se trebalo desiti ako međunarodna zajednica želi da BiH bude suverena država i da bude respektabilan partner u razgovoru sa Evropskom komisijom. Ako oni to žele onda je OHR trebao davno da se povuče iz BiH. Realno mi vidimo da on sada u posljednje dvije - tri godine faktički skoro ništa da i ne radi, ali BiH se i dalje vodi kao zemlja pod protektoratom i upravom visokog predstavnika. To nije bio slučaj ni sa jednom članicom EU i to naravno govori koliko je ozbiljna priča da se BiH prihvati kao respektabilan faktor u razgovorima sa Evropskom komisijom", poručila je Marković.
Navodi da se o mehanizmu koordinacije prethodnih dana toliko pričalo da je već potpuno stvorena slika da postoji puno problema koji prate i aplikaciju i mehanizam koordinacije.

"On je prvi i osnovni uslov za kredibilnu aplikaciju, koji je svakako sporan i diskutabilan. Sa tog aspekta Vlada RS- ga osporava i dalje će osporavati. Očekujem da će neko iz Vijeća ministara BiH morati da sjedne i da razmisli o cijeloj toj problematici i pokušati da nađe adekvatno rješenje, ako želi da uradi nešto u narednom periodu konkretno u domenu koji reguliše mehanizam koordinacije", naglasila je Marković.

Naime, u Službenom glasniku BiH početkom februara objavljen je tekst usvojenog mehanizma koordinacije, za kojeg je navedeno kako je usvojen na sjednici Vijeća ministara BiH 26. januara. To je uz provedbu reformske agende i adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU jedan od ključnih razloga za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, jutros je u Bruxellesu predao aplikaciju za članstvo BiH u EU.  

(Anadolu Agency)  

OHREU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.