19.2.2016. 12:29
0
Elektrifikacija 40 povratničkih domova u općinama Glamoč, Dobretići, Gacko i Ravno
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je u Općini Glamoč potpisala Sporazum o saradnji na realizaciji projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika za finansiranje iz sredstava za 2012. i 2013. godinu u općinama Glamoč, Dobretići, Gacko i Ravno.

Vrijednost sporazuma iznosi 267.500 KM, a pomoću tih sredstava će biti izvršena elektrifikacija 40 povratničkih domova u navedenim općinama.

Osim ministrice Borovac, Sporazum su potpisali načelnici općina Glamoč, Dobretići, Gacko i Ravno, te direktor Fonda za povratak, direktor Elektrohercegovina Trebinje i predstavnici JP Elektroprivrede HZHB. 

Za potrebe elektrifikacije Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH je u martu 2013. iz sredstava za 2012. i 2013. godinu izdvojila 1,4 miliona KM s ciljem priključenja 400 obnovljenih povratničkih domova u 20 bh. općina na elektrodistributivnu mrežu.

Ministrica Borovac je prilikom potpisivanja sporazuma istaknula da je Ministarstvo, odnosno Vijeće ministara BiH predano rješavanju egzistencijalnih problema povratničke populacije u našoj zemlji kao jedne od najugroženijih kategorija stanovništva.

- Nažalost, i 20 godina nakon rata ta populacija se susreće s nepostojanjem ni minimuma uvjeta za povratak kao što je nepostojanje elektro ili putne infrastrukture, a potom i nemogućnosti zaposlenja, zdravstvene zaštite, obrazovaja...- kazala je Borovac.

Podsjetila je da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH iniciralo rješavanje problema elektrifikacije, a od 2008. do danas,  izdvojeno je 14,5 miliona KM čime je omogućeno priključenje 2.000 obnovljenih stambenih jedinica povratnika na elektromrežu u više od 60 općina.

- Sve to vodi ka ostvarenju našeg cilja, a to je stvaranje uslova za održivi povratak, odnosno uslova da povratnici žive život dostojan čovjeka u 21. stoljeću, o čemu je nemoguće govoriti bez urednog snabdijevanja strujom, vodom, bez putne komunikacije, škola, mogućnosti zaposlenja... - istaknula je ministrica Borovac.

Danas  će posjetiti povratničku porodicu Velagić koja se 1999. godine vratila u selo Dragnjići, MZ Vrba kod Glamoča.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.