24.2.2016. 14:28
3
Stanić već sutra mora suspendovati 17 uposlenika SIPA-e
Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage o zaštitu (SIPA) došao je pred zid i nema više gdje izuzev suspendovati 17 uposlenika SIPA-e ili bar neke od njih, a protiv kojih je podnesena krivična prijava u Tužilaštvo BiH, piše novinska agencija Patria.

Među njima je i zamjenik direktora Đuro Knežević, što je i najveći problem Staniću, ali je zakon jasan, na šta su ga danas upozorili i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH.

Kako nezvanično saznaje Patria Stanić bi na "hlađenje" rukovodioce nekih sektora na hlađenje mogao poslati već sutra, iako se danima žali da više neće imati ko raditi!?

Zakon o policijskim službenicima je jasan i Član 112. navodi da policijski službenik može da bude privremeno suspendovan sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendovan iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi se inace štetilo interesima službe ili internom postupku. 

- Rukovodilac je odgovoran za donošenje odluke o privremenoj suspenziji u skladu sa stavom 1. ovog člana – stoji između ostalog u Zakonu.

Kako je Patria i ranije pisala istražitelji Tužilaštva bi se u istrazi trebali pozabaviti pitanjem zloupotrebe automobile marke Renault Megan. Osim što je sporno vozilo vraćeno DGS-u koliko puta je to vozilo i ostala vozila iz Zubčeve (Goran Zubac bivši direktor op.a.) pratnje prelazilo Državnu granicu i zbog kojih "operativnih" potreba?

Također predmet istrage su i nezakoniti premještaji nepodobnih, raspoređivanje policijskih službenika na poslove uposlenika, protivzakonita upotreba sredstava prinude i nezakonita lišenja slobode, davanje lažnih podataka operativnom centru Ministarstva sigurnosti za vrijeme poplava, podjela uniformi SIPA-e doniranih od strane ICITAP-a raznim neovlaštenim licima.

Za više krivičnih djela osim Zubca, prijavljeni su zamjenik i pomoćnik direktora SIPA Đuro Knežević i Jasmin Gogić, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja i predsjednik Komisije za unapređenje policijskih službenika Duško Drljača, načelnik Centra za istraživanje ratnih zločina Ivica Divković i šef Odjeljenja za istragu u Sektoru za istraživanje ratnih zločina i član Komisije za unapređenje policijskih službenika Mario Kapetanović.

Na spisku se nalaze i šef Operaciono-komunikacionog centra u Sektoru za operativnu podršku SIPA i član Komisije za unapređenje policijskih službenika Halida Pašalić, vodeći istražilac Odsjeka za sprečavanje i otkrivanje organizovanog kriminaliteta Slađenko Čerkez, pomoćnik komandanta za operacije, bezbjednost i podršku Jedinice za specijalne operacije Jovica Mirosavljević, pomoćnik komandanta za obuku Jedinice za specijalne operacije Dalibor Milošević, šef Odsjeka za istrage Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Dragan Andrić i šef Kriminalističko-istražnog odsjeka u regionalnoj kancelariji SIPA u Banjaluci Ljubiša Pandurević.

Prijavljeni su i šef Kriminalističko-istražnog odsjeka regionalne kancelarije Tuzla Jusuf Avdispahić, šef Odsjeka za unutrašnje istrage Aleksandar Tegeltija, vodeći istražilac Kriminalističko-istražnog odsjeka regionalne kancelarije Mostar Ervin Pavlović, vodeći istražilac u Odsjeku za istrage Sektora za istraživanje ratnih zločina Vesna Stevanović, šef Odsjeka za istraživanje ratnih zločina u regionalnoj kancelariji Tuzla i istražilac u Odsjeku za istrage Sektora za istraživanje ratnih zločina Dženana Omerhodžić.

Među prijavljenima je i Goran Zubac, bivši osuđeni direktor SIPA-e, a koji je većinu gore navedenih nagrađivao rukovodnim pozicijama, jer su bili poslušni. Tako su nakon spektakularnih hapšenja Šemsudina Mehmedovića i Živka Budimira naprasno napredovali pojedini uposlenici SIPA-e, a što će istraga Tužilaštva i pokazati.

(NAP)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.