29.2.2016. 11:14
0
Teška industrija u Zenici i Tuzli zagadila prehrambene artikle
Članovi Udruženja "Eko forum" Zenica i nekoliko ekoloških organizacija oglasili su se saopćenjem u kojem su javnosti prezentirali dio rezultata istraživanja nekoliko ekoloških organizacija o kvalitetu domaćih prehrambenih artikala.

Oni ističu da stanovništvo industrijskih gradova u srednjoj Bosni posebno treba biti oprezno pri konzumaciji kokošijih jaja koja su ozbiljno zagađena zbog teške industrije i opasna su po ljudsko zdravlje, posebno za djecu.

Monitoring kvaliteta domaćih kokošijih jaja proveli su Češka nevladina organizacija "Arnika" i njeni partneri iz Zenice, Tuzle, Srbije i Crne Gore. Za potrebe istraživanja, izabrane su lokacije u neposrednoj blizini željezara i termoelektrana da bi se utvrdilo da li ta industrija ima utjecaja na životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

- Istraživanje je otkrilo alarmantno visoke koncentracije postojanih organskih polutanata u domaćim kokošijim jajima u neposrednoj blizini industrijskih postrojenja u Zenici i Tuzli. Ove hemikalije se akumuliraju u ljudskom organizmu i vežu za masnoće u ljudskom tijelu. Glavni izvor tog zagađenja su nesumnjivo željezara ArcelorMittal Zenica i termoelektrana Tuzla - ističe ekspert za postojane organske polutante iz Češke nevladine organizacije "Arnika" Jindrich Petrlik.

Navedene kompanije su vjerovatno dominantni izvori teških metala i opasnih postojanih organskih polutanata, a ova dugotrajna kontaminacija predstavlja prijetnju po zdravlje lokalnih zajednica i lokalno stanovništvo bi trebalo poslušati preporuke koje mogu djelimično zaštititi njihovo zdravlje. Potrošnju domaćih kokošijih jaja trebalo bi svesti na minimum dok državni organ vlasti ne nametnu uvjete za smanjenje zagađenja iz industrije, navodi se u saopćenju.

- ArcelorMittal Zenica već duže od godinu dana radi bez važećih okolinskih dozvola. Građani sada znaju koliko je opasan utjecaj zagađenja na prehrambene proizvode i na zdravlje. Naši organi vlasti su i dalje odgovorni za postepeno trovanje stanovništva - ističe u saopćenju predsjednik "Eko foruma " Zenica Samir Lemeš.

Kako se navodi u saopćenju, novo istraživanje je potvrdilo direktnu vezu između spaljivanja ogromnih količina uglja bez efikasnih industrijskih filtera i kontaminacije životne sredine. Koordinator energetske kampanje "Centar za ekologiju i energiju Tuzla" Denis Žiška navodi da pod takvim okolnostima izvoz električne energije možda i nije baš najbolja strategija za BiH.

Studija je pokazala da kontaminacija većine uzoraka prekoračuje higijenske limite iz Evropske unije, za koje se smatra da su dozvoljene granice sigurnosti. Istovremeno, industrijska postrojenja koja rade u područjima iz kojih su uzeti uzorci, predstavljaju glavne izvore zagađenja, navodi se u saopćenju Udruženja "Eko forum" Zenica.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.