29.2.2016. 15:51
0
Konaković: Direktori koji ne budu radili, adekvatno će biti sankcionisani
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ocijenio je kao reformski Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija KS-a, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač KS, koji je danas usvojila Skupština KS-a.

Dodao je da je zakon reformski ne samo u ekonomskom nego u smislu podizanja svijesti ljudi koji su na funkcijama a koji nisu svjesni u kako teškim uvjetima žive građani BiH.

Konaković je istakao da 'komotne' plaće, primanja i sve benefite koje su direktori preduzeća i institucija imali su danas završeni, a 'alata' za kontrolu primjene ovog zakona ima više nego dovoljno i „mi apsolutno garantujemo njegovu primjenu, kao Vlada, Skupština i u tome smo svoju opredijeljenost već pokazali“.

Podsjetio je da krajem maja očekuje 30 novih inspektora u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, a već su osnažene institucije koje se bave kontrolom, postoji i budžetska inspekcija, te da Vlada i Skupština bira nadzorne odbore i skupštine preduzeća.

- Pred njih smo postavili njihove ciljeve i zadatke, s direktorima je obavljen sastanak u kojima će biti kvartalno analizirano ono što oni rade, a sve koji ne budu radili, adekvatno  će biti sankcionisani. One koji budu radili dobar dio posla, javno ćemo hvaliti i stimulisati ekonomski da u tome istraju - naglasio je Konaković.

Govoreći o onima koji nisu imali zakonskog osnova pa su sebi podizali primanja, kazao je da je bilo nekoliko direktora javnih komunalnih preduzeća koji su imali više od tri prosječne federalne plaće, ili su imali tu stimulaciju bez saglasnosti ministra, a što je bilo propisano u starom zakonu.

Kazao je da inspektori već rade na terenu, moguće da su neki već sankcionirani, a nekima je dat rok od mjesec dana da se ta kontrola napravi.

- To je poruka onima koji sada tek ulaze u sistem, a koji su navikli na tih sedam do osam hiljada KM, da se to neće tolerisati - rekao je Konaković.

Kaže da će lako to kontrolirati, sankcionirati, i to uz veliko podršku javnosti, jer sve podatke čine transparentnim, te kako je kazao, „olakšavamo sebi posao, nikoga ne štitimo, svi su izloženi ocjeni javnosti i ja, kao premijer, ministri, zastupnici, svi koji rade odgovorne poslove“.

- Termin 'sopstevni prihodi' zloupotrebljavaju ljudi, a mi koji radimo na pozicijama ministra, premijera, dekana, direktora preduzeća, sav novac koji zaradimo je javni novac i troši se onako kako osnivači treba da kažu - kategoričan je premijer.

Kazao je da je u akademskoj zajednici do sada transparentno utrošenih 66,5 miliona KM, a za nekih „stotinjak“ niko ne zna šta se dešava, ali kada sve uđe u sistem, a to može biti i jedinstveni račun Univerziteta i pod kontrolom tog odbora, „tada ćemo jasno vidjeti ko malo više koristi komoditete, a ko ne“.

Podsjetio je da su na UNSA plaće asistenata oko 900 KM, a plaće redovnih profesora i viših asistenata do 1.600 KM, za nas je to loš pokazatelj, jer ne mogu dekani biti privilegovani.

Najavljene su i integracije javnih nabavki i ovo je prvi značajan korak, a kako je on kazao, u centralnom registru javnih nabavki mora biti sve što se nabaljva u KS-u, upisano, s dokumentacijom o kompletnoj proceduri, dostavljeno Vladi KS-a,  da bismo mogli analizirati takve procese. 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.