8.3.2016. 22:25
0
Švicarski ambasador u BiH ne zna za fond od kojeg Vlada RS traži kredit 500 miliona eura
Ambasador Švicarske u BiH Hajnrih Maurer na današnjoj prezentaciji studije "Evropska unija i Bosna i Hercegovina: rađenje države kroz proces evropskih integracija" koja je održana u hotelu Bosna u Banja Luci, izjavio je da on nikada nije čuo za fond "TANNIVELD FINANZHOLDING SCHWEIZ" iz Cuga kojem se ministar finsnsija Republike Srpske Zoran Tegeltija obratio sa zahtjevom za kredit od 500 miliona eura, prenosi novinska agencija Patria.

"Ja zaista nisam upoznat sa postojanjem navedenog fonda, tek jučer sam saznao za kredit i za TANNIVEL INANZHOLDING SCHWEIZ ", kratko je prokomentarisao Maurer.

Međutim,za razliku od Mauera koji ne zna da takav fond postoji u njegovoj zemlji,Vlada Republike Srpske je izgleda upućenija!? Prema saznanjima BN TV od početka godine Vlada Srpske vodi tajne pregovore sa ovim švicarskim fondom o novom kreditu vrijednom između 350 i 500 miliona eura s rokom otplate od 10 do 15 godina i kamatom između 2,5 i 3 odsto.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija u ime Vlade pregovara sa predsjednikom borda direktora fonda TANNIVELD FINANZHOLDING SCHWEIZ" iz Cuga, Vitom Mikolijem, što dokazuju i dokumenti.

Kontakt sa fondom iz Švicarske Tegeltija je ostvario posredstvom italijanskog vlasnika novoizgrađene fabrike ferosilicijuma u opštini Mrkonjić Grad, Gvide Duzija. Sastanak Tegeltije i Mikolija je održan 11. februara, a uslijedio je nakon pisma u kome je švicarski fond obavijestio ministra Tegeltiju o uslovima kreditnog aranžmana.

Velika je vjerovatnoća da se radi o još jednom pokušaju da se po svaku cijenu obezbijede nedostajuća finansijska sredstva kako bi se održala likvidnost budžeta, kao što je to bio slučaj sa nerealizovanim kreditom od 500 miliona dolara kod američkog investicionog fonda. Da li je na pomolu još jedan skandal i sumnjivi kredit, od kojeg će Vlada odustati kada bude razotkrivena?

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.