11.3.2016. 13:18
0
CCI: Državni nivo u 2015. bio najpozitivniji i najkonstruktivniji dio vlasti
Centri civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su da je državni nivo vlasti, iako nije ostao pošteđen negativnih uticaja s nižih nivoa, u 2015. godini bio najpozitivniji i najkonstruktivniji dio vlasti u državi.

Prilikom predstavljanja rezultata monitoringa rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH za 2015., predstavnici CCI-a su danas u Sarajevu kazali da može i puno bolje i da postoji nezadovoljstvo nekim stvarima, ali „svako poređenje s prethodnim mandatnim periodom i opštom disfunkcionalnošću, kojoj smo svjedočili, govori u prilog aktuelne vlasti“.

Konsultant za monitoring rada Vijeća ministara i PSBiH Ivica Ćavar je istaknuo da je Vijeće ministara BiH tokom 2015., posmatrajući po kvartalima, imalo prilično ujednačen intenzitet rada, uz kontinuirani rast efikasnosti i produktivnosti.

- Gledano pojedinačno, po godinama, rezultati u 2015. bolji su jedino od onih iz prethodne godine. A ovakvi rezultati direktna su posljedica odugovlačenja u procesu formiranja vlasti i stavljanja uskostranačkih i ličnih interesa ispred općih - smatra Ćavar.

Međutim, istaknuo je, intenzitet rada bio je daleko iznad viđenog u bilo kojoj godini prethodnog mandata.

Ocijenio je da je Vijeće ministara u posmatranom periodu donijelo niz mjera čije se pozitivne posljedice već osjećaju, navodeći, između ostalog, otvaranja mogućnosti za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

- Usvajanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, izvršena je harmonizacija krivičnog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom, a epilog je ocjena o značajnom napretku koji je BiH ostvarila, te skidanje BiH s takozvane „sive liste“ Moneyvala - kazao je Ćavar.

Po njegovim riječima, u 2015. utvrđen je najveći broj strategija u posljednjih pet godina, a Vijeće ministara usvojilo je i Ekonomsku reformsku agendu i Akcioni plan za njeno provođenje.

- Akcioni plan za provedbu Agende na razini Vijeća ministara BiH je revidiran potkraj 2015. i od ukupno 33 „generalne mjere“, koje su sadržane u njemu, Vijeće ministara je do kraja 2015. realiziralo 17, dakle oko 50 posto - istaknuo je Ćavar, dodajući da je i pored pozitivnih pomaka još mnogo neriješenih problema.

Govoreći o Parlamentarnoj skupštini BiH, naveo je da je intenzitet rada i Predstavničkog i Doma naroda PSBiH u 2015. bio najveći u posljednjih pet godina.

- Oba doma u 2015. godini imaju veći broj sjednica i veći broj sati provedenih u radu na njima, nego i u jednoj godini prethodnog mandata. Broj razmatranih mjera, s druge strane, u prosjeku je prethodnog mandata - naveo je Ćavar.

Može se reći, dodao je, da je najznačajniji problem u radu PSBiH u 2015. bila niska realizacija zakona. Usvojeno je svega 15 zakona, „što je za nijansu bolje od rezultata u prvoj i posljednjoj godini prethodnog mandata, ali je znatno lošije nego u 2012., a pogotovo u 2013. u kojoj je usvojeno 35 zakona“.

Ocijenio je da su u 2015. napravljeni značajni pomaci na EU putu BiH, podsjećajući da je u PSBiH usvojena Izjava o opredijeljenosti institucija na svim nivoima vlasti u BiH za provođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja EU, čime je otvorena mogućnost za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

- S druge strane, BiH još nema usvojen Program integrisanja BiH u EU, koji bi objedinio sve postojeće obaveze, te pojednostavio planiranje i praćenje cjelokupnog procesa pristupanja BiH u EU - naveo je Ćavar.

Istaknuo je da je pozitivna specifičnost PSBiH, među svim zakonodavnim institucijama u BiH, značajan broj zakonskih prijedloga koje podnose članovi ove institucije, dodajući da zakoni predloženi od poslanika i delegata PSBiH tokom 2015. godine čine 42 posto od ukupnog broja zakona koji su se, tokom ove godine, našli u parlamentarnoj proceduri.

- Transparentnost rada državnog parlamenta je, kontinuirano, na zavidnom nivou. PSBiH već duže vrijeme predstavlja instituciju koja je u domenu transparentnosti dostigla nivo respektabilan i u širim okvirima. To se odnosi i na web stranicu PSBiH, koja svojom funkcionalnošću, količinom podataka i redovnošću ažuriranja, predstavlja odličan primjer svima koji žele unaprijediti svoj rad u ovom kontekstu - zakljućio je Ćavar.

(FENA)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.