15.3.2016. 18:17
0
"Da li Vijeće ministara BiH podržava fašistička okupljanja"
Predsjedništvo Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH) danas je na sjednici izrazilo zabrinutost zbog izostanaka reakcije zvaničnih državnih organa u vezi postrojavanja Četničkog ravnogorskog pokreta u Višegradu 13. marta.

 - Da li to znači da Vijeće ministara BiH podržava ovakva fašistička okupljanja i da će se reagovanja na ove fašističke pojave svesti na individualne reakcije visokih zvaničnika. Ako je to slučaj onda se država Bosna i Hercegovina odriče antifašističke tradicije - navodi se u saopćenju SDUBiH.

SDUBiH izražava jasan stav da svako okretanje glave u državnim isnstitucijama BiH od ovih profašističkih pojava predstavlja opasnost zbog moguće radikalizacije povampirenih nacionalističkih aspiracija, pa i kroz pojavne oblike terorizma uperenog protiv ustavno-pravnog ustrojstva države Bosne i Hercegovine.

Sa druge strane, kako dodaju u saopćenju, ovakve demonstracija rehabilitacije fašizma moraju biti predmetom interesovanja državnog Tužilaštva i Ministarstva sigurnosti BiH.

SDUBiH također podsjeća da je još 5. februara 2009. godine podnio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog Zakona F BiH kojim se omogućava krivično pravna zaštita predstavnicima medija u obavljanju svojih zadataka.

-Predlagali smo u Parlamentu Federacije BiH da se napad na novinara i fotoreportera na radnom zadatku umjesto prekršajnog naloga tretira kao krivično djelo, nažalost tada nismo imali podršku svih političkih subjekata koji su nakon fizičkog i verbalnog napada na novinare u Višegradu bili prvi u reakcijama i osudama napada na TV ekipe N-1 i FTV-a. Predsjedništvo SDU BiH traži da se prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog Zakona F BiH u vezi zaštite novinara na radnom zadatku izvadi iz ladica i stavi ponovo u parlamentarnu proceduru - saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću SDU BiH.
(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.