22.3.2016. 21:45
0
Koji ljekari iz Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ odlaze na UKCS?
Konkurs za izbor direktora Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ bit će objavljen u maju, iako v.d. direktora Seadu Bašiću mandat ističe u julu. Prema Statutu konkurs se raspisuje dva mjeseca prije isteka mandata, potvrdio je Halid Ganija, predsjednik UO Opće bolnice za bh. novinsku agenciju Patria.
Podsjećamo, nakon što je Sebija Izetbegović izabrana za direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra 6. januara 2016. godine, a zatim na vlastiti zahtjev 7. januara razriješena dužnosti direktorice, UO je imenovao Bašića za v.d. direktora na period od šest mjeseci.

Istog tog dana ljekarima Opće bolnice data je već pripremljena „sporazumna molba“ za prelazak na UKCS ( koja je nastala u kabinetu Sebije Izetbegović kako bi se javnosti prikazalo da doktori sami žele napustiti Opću bolnicu), a kao datum početka rada bio je naveden 11. januar.

Pod pritiskom javnosti, građana koji su svakodnevno protestirali ispred bolnice, medija, ali i struke i ljekarskih komora koji su otkrili šta se događa i da postoji plan za pripajanje Opće bolnice UKCS-u što bi dovelo do gašenja ove bolnice, taj proces je ipak zaustavljen. Zgrada Opće bolnice, tim činom spajanja, nezvanične su informacije, trebala je biti iskorištena za pravljenje ekskluzivne bolnice u kojoj bi se liječila isključivo bogata klijentela.

U protekla tri mjeseca, što je Patriji potvrđeno iz ove bolnice na UKCS prešao je doktor Nedžad Nakaš i to na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

Iako se činilo da se slegla prašina na relaciji Opća bolnica-UKCS, od izvora iz Opće bolnice saznajemo da je svoj odlazak i prelazak na UKCS najavilo još nekoliko doktora među kojima su dva neurohirurga, oftalmolog, dva anesteziologa.

Nezvanično, radi se o doktorima koji su za vrijeme direktorice Izetbegović prešli sa UKCS-a u ovu bolnicu, a to su Haso Sefo i Edin Hajdarpašić te je tek tada i formirano Odjeljenje za neurohirurgiju na čijem je čelu upravo dr. Sefo.

Prema informacijama koje ima Patria, Opća bolnica će ugasiti ovo Odjeljenje, te će od Vlade KS tražiti zapošljavanje onih kadrova za koje se ukaže potreba, a to su ginekolog, dva neuropsihijatra kao i anesteziolog.

Još tri osobe koje su najavile odlazak iz Opće bolnice od ranije su uposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali o imenima javno niko ne želi govoriti. 

Inače, prilikom posjete premijera KS Elmedina Konakovića i ministrice zdravstva KS Zilhe Ademaj Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ početkom marta istaknuto je da je osposobljena za pružanje cjelokupne sekundarne zdravstvene zaštite za pacijente u Kantonu Sarajevo te se menadžment bolnice treba time i voditi u svom radu.

Popunjenost bolničkih kapaciteta je veća od 50 posto.

Ko su članovi Upravnog odbora Opće bolnice

Upravni odbor JU Opća bolnica “Prim dr. Abdulah Nakaš” čine predsjednik Halid Ganija, te članovi Maja Pašić – Kulenović, Ismet Gavrankapetanović, Eldin Bešlagić i Ranko Čović. Ovaj Upravni odbor Vlada KS imenovala je u februaru 2013. godine, a mjesec kasnije na čelo Opće bolnice između četiri kandidata kao najreferentnijeg izabrali su Sebiju Izetbegović.

Halid Ganija podsjećanja radi bio je načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS i u Sindikatu MUP-a. Ranko Čović je hirurg u Općoj bolnici, i jedini je bio uz Sebiju Izetbegović kada je planirala gašenje ove zdravstvene ustanove. Ovaj Upravni odbor sada treba izabrati novog direktora.

Doktorica Sebija i dalje „krasi“ zvaničnu web stranicu

Iako je od njenog odlaska iz Opće bolnice prošlo više od dva mjeseca, aktuelni menadžment Opće bolnice ostavio je sliku bivše direktorice Izetbegović da i dalje „krasi“ zvaničnu web stranicu. Zanimljivo je da je recimo zvanična web stranica UKCS-a odmah nakon njenog dolaska za direktoricu izmijenjena i postavljena njena slika kao direktorice. I ovim sitnim detaljom pokazuje se da planovi o gašenju Opće bolnice nisu u potpunosti zaustavljeni, ali i njen još uvijek jak utjecaj koji ima preko određenih ljudi.
(NAP)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.