24.3.2016. 15:06
0
U budžetskoj raspodjeli ZDK-a prioriteti studenti i kultura
Vlada Zeničko-dobojskog kantona na posljednjoj sjednici je usvojila Prijedlog zakona o pozorišnoj djelatnosti, kojim će se regulirati brojni odnosi što su dosad bili rješavani pozorišnim pravilnicima i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Istovremeno, usvojeni su programi utroška sredstava za ovu godinu iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a radi se o deset programa.

Najveći transfer je predviđen za ustanove kulture od tri miliona i 259.344 KM, kojim se osiguravaju sredstva za rad tri muzeja, 11 javnih biblioteka i Bosansko narodno pozorište Zenica. Ovim ustanovama su osnivači općine i Grad Zenica, ali se finansiraju s oko 97 posto sredstava iz kantonalnog budžeta.

-S općinom Doboj-Jug radimo na otvaranju javne biblioteke, jer jedino ova općina u kantonu nema biblioteku, a interes je građana - kaže resorni ministar Mensur Sinanović.

Kanton je opredijelio i 150.000 KM kao transfer za kulturne ustanove od značaja za BiH i ovo je novi transfer u skladu s potpisanim Memorandumom o finansiranju ustanova općeg značaja za Bosnu i Hercegovinu s Ministarstvom civilnih poslova BiH.

Opredijeljena su sredstva za subvencioniranje smještaja studenata u studentske centre od milion i 600 hiljada maraka. Ovim sredstvima se sufinansira smještaj za 777 studenata u domovima u Tuzli, Sarajevu i dva doma u Mostaru, dok se za još 145 studenata Univerziteta u Zenici s po 219 KM po osobi sufinansira putem Univerziteta Zenica, čiji je i osnivač Vlada ZDK-a.

Studenti u Zenici bi trebali dobiti i nove smještajne kapacitete, jer je Vlada ZDK-a najavila razgovore s Rudnikom Zenica o prenamjeni Hotela "Rudar“ za smještaj studenata, čime bi kapacitet Studentskog centra Zenica, sa sadašnjih 228 ležaja, bio znatno uvećan i imao bi kvalitetniju ponudu, koja bi bila ranga hotela 'B kategorije'.

Transfer za sport uvećan je i sada iznosi 650.000 KM, dok će se provedba programa predškolskog odgoja i obrazovanja u ZDK-u finansirati s 548.000 KM, a omladinske projektne aktivnosti sa 60.000.

Nadležno ministarstvo je za kulturne manifestacije i izdavačku djelatnost opredijelio 55.000, a za podršku rada vjerskih zajednica 45.000 KM.

Za zaštitu kulturno-historijskih spomenika u ovoj godini je opredijeljeno 27.720, koje će biti utrošene za promociju kulturne baštine, a za naučnoistraživačku djelatnost 24.100 maraka.  


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.