24.3.2016. 15:27
0
Radovan Karadžić osuđen za uzimanje posmatrača UN-a za taoce
Vijeće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji je član bio Karadžić, s ciljem uzimanja posmatrača za taoce da bi se zaustavili NATO napadi

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je proglasilo Radovana Karadžića krivim za uzimanje posmatrača Ujedinjenih naroda (UN) za taoce, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće je zaključilo da je Karadžić doprinio zajedničkom cilju da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se odvratio NATO od daljih zračnih napada. Sudije su utvrdili da je Karadžić direktno učestvovao u operaciji uzimanja pripadnika UN-a za taoce.

Karadžić je nadgledao uzimanje talaca, primao izvještaje i postavljao uslove za oslobađanje.

Sudsko vijeće je zaključilo da snosi individualnu krivičnu odgovornost za uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Vijeće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji je član bio Karadžić, s ciljem uzimanja posmatrača za taoce da bi se zaustavili NATO napadi. 

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.