25.3.2016. 9:02
0
KBS - Karadžić vrh piramide udruženog zločinačkog poduhvata
- Kongres Bošnjaka svijeta u reagiranju prihvata presudu Radovanu Karadžiću kao presudu čelniku "udruženog zločinačkog poduhvata" koji je u Bosni i Hercegovini planirao, organizirao i izvršio najveće zločine u povijesti čovječanstva poput: genocida, zločina protiv čovječanosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Po samoj definciji ove presude Karadžić je ratni zločinac na vrhu piramide organa i pojedinaca koji su po njegovom naređenju izvršili najgnusnije zločine širom BiH.

Kongres Bošnjaka svijeta smatra da je međunarodno pravo donijelo djelimičnu, ali ne i kompletnu presudu koja bi zadovoljila dokraja pravdu. Ostaje mogućnost da se u žalbenom postupku prilože novi dokazi o masovnim grobnicama oko Prijedora i drugih gradova koji bi sudu omogućili dovoljno dodatnih elemenata da se ratni zločinac Karadžić osudi i za genocid na svim prostorima BiH gdje su izvršeni zločini, a koji po definiciji međunarodnog prava potpadaju pod genocid, navodi se u saopćenju KBS-a.

-Smatramo da je ovom presudom završen samo prvi dio suđenja čelniku udruženog zločinačkog poduhvata. Drugi dio će biti zadovoljen kada se politički neutrališe proizvod tog udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio ratni zločinac Karadžić, a zove  se entitet “Republika Srpska” - dodaje se u saopćenju KBS-a.

Ističu da treći dio zadovoljenja pravde će biti kada se završi proces pronalaženja svih ubijenih i nestalih žrtava. Četvrti dio zadovoljenja pravde će biti kada se na nivou države BiH donese zakon koji će zabraniti političku ili bilo koju društvenu rehabilitaciju ratnog zločinca Karadžića i svih pojedinaca i grupa koji su osuđeni za ratne zločine učinjene u Bosni i Hercegovini. I na kraju, peti dio zadovoljenja pravde se odnosi na materijalnu reparaciju svim žrtvama ovog udruženog zločinačkog poduhvata u BiH na čijem čelu je bio ratni zločinac Karadžić.

Također, naglašavaju da u historiji međunarodnog pravosuđa za zločine protiv čovječanstva, Radovan Karadžić kao politički i vojni lider bosanskih Srba je optužen po najviše tačaka optužnica za ratni zločin ikada, te time postaje jedan od najvećih zločinaca u historiji čovječanstva. Kongres Bošnjaka svijeta smatra da Karadžić ne može biti heroj ili uzor bilo kome.

-On je sramota za ljudski rod i njegovo veličanje u srpskom narodu produžuje agoniju tog naroda i govori da još nije spreman da se pridruži civilizovanom dijelu svijeta koji svoje vrijednosti traži u istinskoj demokratiji, zakonu, pravdi i poštivanju drugog i drugačijeg - zaključuju iz Kongresa Bošnjaka svijeta.      

(FENA)                                     

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.