26.3.2016. 15:32
0
"Veličanje Karadžića je sramota, vlasti moraju reagovati"
Jučerašnju prijateljsku utakmicu koju su u Banja Luci odigrali Borac i Partizan zasjenilo je skandiranje imena Radovana Karadžića, monstruma koji je u protekloj sedmici osuđen na 40 godina zatvora.

Dan nakon utakmice, povodom sramotnog čina dijela publike na Gradskom stadionu i podrške Karadžiću od strane navijača Partizana oglasili su se i iz mreže za borbu protiv diskriminacije u fudbalu (FARE), koja je institucionalni partner FIFA-e i UEFA-e.

Izvršni direktor ove organizacije Piara Powar istakao je kako je ponašanje Partizanovih navijača sramota za ovaj klub, te da veličanju ratnih zločinaca nikako nije mjesto tamo gdje u prvom planu treba biti sport.
"U sedmici u kojoj je Radovan Karadžić osuđen za etnički genocid, razumno je očekivati da fudbalski navijači sa svih strana budu dio naprednog pokreta koji liječi rane i gradi zajedničku budućnost na Balkanu. Umjesto toga, svjedoci smo podrške ratnom zločincu što predstavlja čin razaranja i potiče dodatnu etičku mržnju", započeo je Powar svoje saopštenje, u kojem se dalje navodi:  "Nakon što je svijet tokom suđenja saznao za nepobitne činjenice o Karadžićevoj odgovornosti u ubijanjima hiljada ljudi, predstava navijača Partizana je sramota za njihov klub i nešto što ne smije imati mjesto u svjetskom sportu. Mi sada očekujemo osudu od strane kluba i navijača, ali i reakciju vlasti koja mora poslati jasnu poruku da se ovakve stvari ne mogu tolerisati u fudbalu".
Ostaje da se vidi hoće li njegovo apelovanje udoriti plodom i ko će odgovarati za sramotu koja je zasjenila samu utakmicu, koja je bila istinski praznik fudbala u gradu na Vrbasu.

 


(SportSport.ba)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.