27.3.2016. 11:42
0
Počasna građanka Sarajeva Florence Hartmann bez podrške Sarajeva
- Otkrila sam jednu odluku gdje sudije kažu - mi krijemo vrlo bitne ratne arhive Miloševićevog režima, jer u slučaju da Bosna traži reparaciju, Srbija će morati platiti milione dolara i to će utjecati na ekonomiju Srbije. I, onda, da Srbija prođe jeftino, mi ćemo to sakriti - kazala je ranije Florence Hatmann.

Novinarka Florence Hartmann, kao počasna građana Sarajevo za 2015.godinu, nije dobila dovoljno podrške iz Sarajeva, nakon što je uhapšena u četvrtak, pred Haškim tribunalom, dok se korejski sudija O-Gon Kwon pripremao da pročita presudu Radovanu Karadžiću zbog genocida u Srebrenici, ali i devet drugih tačaka po kojima je optužen ratni predsjednik Republike Srpske.

Francuska novinarka, kao i bivša glasnogovornica nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte, ranije je osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja Suda, ali kada se u četvrtak pojavila u Haagu, policija je tom prilikom i uhapsila.

Sarajevski producent Omer Edo Hadrović, koji je sarađivao sa francuskom novinarkom na nekoliko filmova, rekao je Patriji da Hartmann nije dobila dovoljno podrške iz Sarajeva, nakon što je uhapšena, iako je učinila mnogo da se sazna prava istina o ratu koji je vođen protiv Bosne i Hercegovine.

Osim Majki Srebrenice, koje su je bezuspješno pokušale zaštiti, da policajci ne odvedu francusku novinarku, druge podrške nije bilo od strane zvaničnog Sarajeva.

-  Žalosno je da smo zaobravili da je Hartmanova autorica četiri knjige koje otkrivaju istinu o ratu koji je vođen protiv Bosne i Hercegovine – rekao je Hadrović, dodajući da je Hartman također sa njim radila na dva filma: Daleko je Tuzla i u filmu koji govori o ulozi sarajevskih taksista tokom opsade Sarajeva, a koji će biti premijerno prikazan 5. maja ove godine.

Prije nego što je odvedena, Florence Hartmann je za Al Jazeeru izjavila kako je privođenje uslijedilo "zbog toga što javnost upozorava neko vrijeme, a i danas je zbog toga došla, da je postignut ilegalni dogovor jednog sudije i države Srbije, prema kojem žrtve ne bi dobile nikakvu odštetu od Srbije i Miloševićevog režima".

Prošle godine Florence Hartmann proglašena je počasnom građankom Sarajeva.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.