30.3.2016. 12:29
0
Studenti, poslodavci i fakulteti predlažu načine povezivanja visokog obrazovanja i biznis sektora
Nedostatak praktične nastave na većini studijskih programa univerziteta u BIH jedan je od gorućih problema obrazovanja jer studenti, bez dovoljno praktične nastave, nisu spremni ra rad.

„Studenti krive poslodavce i politike vlada, s druge strane instutucije tvrde kako studenti nisu dovoljno zainteresovani i premalo pažnje poklanjaju neformalnom obrazovanju. Suština je da je asocijacija „Akademac“ okupila sve te ljude na jedno mjesto, da zajedno nađu rješenje za ove probleme“, ističe Almina Čeliković, preduzetnica iz Tuzle.

Poslodavci, u većini slučajeva, traže potencijalne uposlenike sa kvalitetnim teoretskim i praktičnim znanjem ili radnim iskustvom. Krajnja negativna posljedica ovog problema jeste da, studenti koju završavaju visoko obrazovanje, imaju veoma malo ili nikakvo usvojeno praktično znanje povezano sa teoretskim okvirom.

Kada se manjak prakse poveže s upisnim politikama koje ne odgovaraju zahtjevima tržišta,  imamo svršene studente sa fakultetskim diplomam i sa malo praktičnog iskustv, te slabo razvijenim kompetencijama i vještinama.

Nastavni planovi i programi univerziteta se veoma sporo ili nikako usklađuju sa trenutnim naučnim dostignućima u društvenim i tehničkim oblastima. Gotovo nikako s potrebama biznis sektora. 

Almina Čeliković je aktivno učestvovala na konferenciji asocijacije “Akademac”. Akademac ima za  cilj unapređenje kvalitete visokog obrazovanja kroz povezivanje poslodavaca i fakulteta. Asocijacija okuplja  60 značajnih pojedinaca iz sfere visokog obrazovanja,  biznisa i političkog i društvenog života kao i ljude, koji se bave pitanjima visokog obrazovanja, ekonomskih promjena i društvenog napretka. 

Važnost ovog problema je prepoznala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAiD), te podržala rad Asocijacije, u cilju pronalaženja rješenja za probleme nedostatka prakse, neusklađenosti upisne politike s tržištom rada i neadekvatnih nastavnih planova i programa.
  
„Vlada pokušava više stručnih rasprava animirati akademsku zajednicu - studente, nastavnike, profesore, okupiti sve visokoškolske ustanove i  socijalne partnere - Privrednu komoru, sindikat, udruženja poslodavaca, zavode za zapošljavanje, i tom prilikom, upoznati mlade ljude sa stanjem na tržištu rada“, ističe Radmila Pejić,  pomoćnica za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

„Akademac radi na povezivanju svih ključnih aktera – države, univerziteta, poslodavaca, nevladinog sektora i donatora, kako bi zajednički iznjedrili moguća riješenja za ovaj kompleksan problem“, navodi program menadžer „Akademca“ Ante Jurić Marijanović. „Profesori, studenti, biznismeni, javni službenici, donatori, svi zajedno smo radili godinu dana na identifikaciji ključnih problema i na mogućim rješenjima. Jedno od mogućih rješenja  je uspostavljanje tijela koje će se uspostaviti pri fakultetu, koje bi trebali činit profesori, studenti, poslodavci, predstavinici države, donatora i nevladinog sektora, kao i svi drugi zainteresovani koji žele raditi na ovu temu“, ističe on.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.