1.4.2016. 14:18
1
U centru Prijedora pristalice prikupljaju potpise podrške za Vojislava Šešelja
Pristalice četničkog vojvode Vojislava Šešelja prikupljaju potpise podrške za Šešelja u centru Prijedora, na štandu sa velikim plakatom četničkog vojvode na kojem piše "Pobjednik", javlja agencija Patria.

Šešelja je Haški tribunal jučer oslobodio odgovornosti za zločine koje je počinila srpska vojska na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine u Srbiji, početkom '90-ih, što je izazvalo razočaranje među žrtvama širom regiona. Mnogi svjetski političari, poput Carla Bildta, rekli su da je nevjerovatno da je Sud oslobodio Šešelja odgovornosti za zločine.

Na području Prijedora, gdje je postavljen štand podrške Šešelju, srpska vojska ubila je nekoliko hiljada Bošnjaka i Hrvata, deseci hiljada muškaraca odvedeni su u logore gdje su zlostavljani i ubijani. Jedna od najvećih masovnih grobnica u Evropi nakon drugog svjetskog rata, Tomašica, također se nalazi na području Prijedora. Prijedor je bila jedna od sedam općina koje su bile navedene u optužnici Radovanu Karadžiću za genocid, ali Pretresno vijeće oslobodilo ga je te tačke optužnice. 

- Jutros od 11 sati u centru Prijedora postavljen je štand na kojem pristalice prikupljaju potpise podrške za Šešelja. To je jako ružna poruka žrtvama. Ali, ono što ohrabruje jeste da je veoma mali broj onih koji prilaze štandu i daju svoju podršku Šešelju – javlja dopsinik agencije Patria.

Republika Hrvatska zabranila je ulazak Šešelju na svoju teritoriju, a nevladine organizacije kao i opozicija traže da se Šešelju zabrani ulazak i na teritoriju Bosne i Hercegovine. On se ni 20 i više godina nakon ratne strahote nije pokajao za zločine, pohvalio se ratnom ulogom, a najavio je da ideja Velike Srbije nikada neće umrijeti, piše Patria.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.