2.4.2016. 17:01
0
Vlada FBiH deblokirala proces imenovanja u javnim kompanijama
Na internom sastanku koalicionih partnera u Vladi FBiH, koji je predvodio premijer Fadil Novalić, odlučeno je da već naredne sedmice u skladu sa zakonskim propisima počne proces imenovanja u nadzornim odborima javnih preduzeća iz oblasti prometa i komunikacija, ali i energije, industrije i rudarstva na pune mandate, u skladu sa koalicionim dogovorom.

Federalna vlada jučer je deblokirala procese imenovanja u javnim kompanijama, koji su u proteklim sedmicama i mjesecima bili u zastoju, saznaje Avaz.

To je urađeno zbog činjenice da su nekim nadzornim odborima privremeni mandati već istekli ili im uskoro istječu. Također, na jučerašnjem sastanku deblokirano je i imenovanje novog direktora "Autocesta FBiH", što bi se, prema dogovoru, trebalo desiti naredne sedmice. Kako Avaz saznaje, da će se time steći uvjeti da ovo javno preduzeće usvoji i plan poslovanja, a samim time i povlačenje sredstava za nastavak gradnje autoputa.

Vlada FBiH jučer je saopćila da je usvojena informacija Federalnog ministarstva prometa komunikacija o procedurama imenovanja u organima upravljanja u privrednim društvima iz njegove resorne nadležnosti.

S tim u vezi, zadužena je Komisija koju je imenovala Vlada FBiH za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti FBiH vrši Federalna vlada da u roku od 30 dana provede i okonča konkursne procedure za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora u privrednim društvima iz nadležnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Vlada Federacije BiH prihvatila je Inicijativu za izdvajanje sredstava s pozicije "Tekuće rezerve Vlade Federacije" budžeta FBiH za 2016. godinu za pomoć institucijama kulture i manifestacijama iz oblasti kulture. Odobrena su sredstva u iznosu od 450.000 maraka.

Za Međunarodni teatarski festival MESS bit će izdvojeno 65.000, za East West Centar Sarajevo 70.000, Sarajevo Film Festival 100.000, za Međunarodni festival baleta "Balet Fest" 15.000, a za Međunarodni festival klasične muzike SVEM 15.000 maraka. Također, Muzeju suvremene umjetnosti ARS AEVI namijenjeno je 20.000, Festivalu BH Drame - BNP Zenica 15.000, manifestaciji "Večernjakov pečat" 110.000, a Matici hrvatskoj za "Mostarsko proljeće“ 40.000 maraka - saopćeno je iz Pres-službe Vlade FBiH.

Još uvijek nema zvaničnog saopćenjao novčanoj podršci od Vlade FBiH.

(Anesa Agović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.