3.4.2016. 13:09
0
Lavić: Getoizacija se nastavlja, etničko-religijski princip dominira
Getoizacija Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH na principima etničke i religijske separacije je nastavljena a proizilazi iz ustavnog poretka koji je nastao kao rezultat ratnih osvajanja - smatra Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' o temi "BiH između unitarizma i federalizma" Lavić je istaknuo da ratom nametnuta podjela države na dva entiteta omogućava da etničko-religijski princip organizacije društva dominira i predstavlja se kao jedini kriterij i smisao ljudskog života ili osnov vrednovanja pojedinaca i grupa.

- BiH je u vanrednom pravnom stanju već dvadeset godina. Presuda Internacionalnog suda pravde za genocid iz februara 2007. godine, kojom su vojska i policija RS-a označeni odgovornim i krivim za genocid u rejonu Srebrenice, direktno povlači ništavost dejtonskog Aneksa IV i ratom nametnute podjele države. Bosni je potreban građanski ustav. BiH je onemogućeno da bude građanska, sekularna, demokratska republika, s ustavom u čijem središtu je građanin - naglasio je Lavić.

Kada je riječ o karakteru državnog uređenja, a posebno pitanju teritorijalnog preustroja neke države, Elmir Sadiković s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu je rekao da se država uvijek mora promatrati u svom cjelokupnom prostornom obuhvatu.

- Unazad nekoliko godina fokus je na preustroju Federacije BiH, na način da se formiraju veće etnički homogene teritorijalne jedinice. To je pogrešan pristup. Kantoni kao pravno-politički subjekti koštaju građane Federacije više od milijarde KM na godišnjem nivou samo za plaće i naknade administrativnog aparata - istakao je Sadiković.

Dodao je da bi bilo koji pristup u reformi teritorijalnog preustroja Federacije, koji bi bio opravdan, trebao ići u pravcu potpunog ukidanja kantona, koji, kako je kazao, niti imaju ekonomsko-razvojnu funkciju niti su u funkciji zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.