5.4.2016. 14:22
0
Otvoren konkurs: Nagrađuje se najbolja fotografija Ferhadija džamije u Banjoj Luci
U Banja Luci će sedmog maja biti svečano otvorena Ferhat-pašina džamija (Ferhadija), jedan od najznačajnijih objekata sakralne arhitekture osmanskog vremena. Tim povodom pokrenut je "Ferhadija foto natječaj" za izbor najuspjelije fotografije o temi Ferhadija, javlja Anadolu Agency (AA).

Takmičenje je otvoreno od prvog do 15. aprila ove godine, a na njemu mogu učestvovati profesionalni fotografi, amateri, novinari, studenti i svi oni koji smatraju da njihova fotografija zavrjeđuje da se pokaže drugima.

"Takmičenje se organizuje prvi put u aprilu 2016. godine. Motivisan je činjenicom da je ovaj historijski objekat kao dio kulturne baštine BiH pod zaštitom države srušen 1993. godine, te da je sagrađen istovjetni objekat pod preciznim praćenjem stručnjaka. Takav događaj izazvao je veliku pažnju fotografa, a natječaj je prilika da oni pokažu svoje uradke. Na natječaj se mogu dostaviti fotografije načinjene bilo kada, u bilo koje vrijeme i sa bilo koje pozicije“, stoji u tekstu natječaja, koji su pokrenuli Bosanska medijska grupa (BMG) i Muftijstvo Banja Luka.

Za tri najuspjelije fotografije, koje odabere stručni žiri, bit će dodijeljene vrijedne nagrade.

Prva nagrada Ferhadija Diamond - autor fotografije koja osvoji prvo mjesto dobit će kao nagradu fotoaparat ili vrijednost u novcu 1.500 KM, a fotografija će biti štampana na bilbordima i drugim plakatima koji promovišu i najavljuju otvorenje Ferhadije.

Druga nagrada Ferhadija Gold - autor drugoplasirane fotografije dobit će kao nagradu fotoaparat ili vrijednost u novcu 1.000 KM. 

Treća nagrada Ferhadija Silver - autor trećeplasirane fotografije dobit će kao nagradu 600 KM.

Ferhadija Social Media - fotografija koja bude imala najviše lajkova na Facebook stranici Ferhadija foto natječaj dobit će specijalnu nagradu mini-laptop.

Osim toga, autori pedeset najuspelijih fotografija dobit će priznanje Ferhadija i sudjelovat će na kolektivnoj izložbi organizovanoj u Banja Luci uoči svečanog otvorenja Ferhadije.

Džamija Ferhadija sagrađena je 1579. godine kao svojevrsno graditeljsko remek-djelo. Nju su srpske paravojne snage 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.

Ova džamija, sagrađena polovinom 16. stoljeća, važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.