6.4.2016. 17:20
0
Oštre polemike opozicije i ministra Lukača o zakonu o policiji u RS-u
Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, koji je drugi put razmatran u Narodnoj skupštini RS-a, izazvao je danas oštre polemike opozicije i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Dok opozicioni poslanici tvrde da zakon nije u skladu s Krivičnim zakonom, da se njime krše ljudska prava te da može biti upotrebljen protiv političkih neistomišljenika, ministar Lukač im je odgovorio da su pokazali elementarno nepoznavanje policijskih poslova i ovlaštenja.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović kaže da su tražili da se zakon ne razmatra po hitnom postupku, te da je „kreiran sa nekim zadnjim namjerama“.

I za NDP je neprihvatljiv predloženi zakon, čiji poslanik Dragan Čavić ističe da je povećan broj ovlaštenja u odnosu na raniji zakon, a "novina je mogućnost policije za prikupljanje obavještenja".

-Zakon traži doradu, smatra Čavić, dok šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica ističe da je ministar policije RS-a branio i raniji zakon, iako je opozicija ukazivala neke neprihvatljve odredbe.

-Vlast u RS-u se pretvara u režim, a režim živi u strahu i zato im valjda treba ovaj zakon - ustvrdio je Govedarica.

Poslanik SRSRS-a Milanko Mihajlica tvrdi da je neprihvatljivo i da ne priliči demokratskom društvu odredba zakona kojom se daju ovlaštenja predsjedniku RS-a.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač kaže da izneseni stavovi opozicionara „nemaju veze sa materijom koja se obrađuje u zakonu".

Po njegovim riječima, većina ovlaštenja koja je predviđena ovim zakonom prepisana su iz ranijih zakona koji tretiraju pomenutu oblast. 

Jedino što je novo u ovom zakonu jeste, kaže, dio koji se odnosi na prikupljanje obavještenja, koja su jasno određena. 

-Pa zar policiji treba oduzeti mogućnost da razgovara i prikuplja obavještenja o učinjenom krivičnom djelu ili prekršaju? Kako to `stručnjaci` misle da policija završi policijski posao ako nema mogućnost da prikuplja obavještenja i razgovara sa građanima -  upitao je Lukač. 

Također, pita i kako će policija okončati posao ako ne može da privede osobu za koju smatra da je počinilac krivičnog djela. 

Primjedbe opozicije nazvao je "kao političkom pričom".

Zakon s istim nazivom je nedavno bio u skupštinskoj proceduri. Iako usvojen u parlamentu, zaustavljen je vetom Kluba Bošnjaka,da bi dobio podršku na zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, ali je predsjednik entiteta Milorad Dodik odbio da ga potpiše i vratio ga je u parlament na ponovno odlučivanje.

Međutim, na ponovljenom glasanju nije dobio podršku.

Dodik nije potpisao ukaz o proglašenju ovog zakona, na koji su, na zajedničkoj sjednici Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a usvojeni amandmani Kluba Bošnjaka o nacionalnoj zastupljenosti u MUPRS-a po popisu iz 1991.godine.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.