7.4.2016. 19:18
0
Zvizdić - Erdogan: Saradnja država je najbolji vid borbe protiv terorizma
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Ankari sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom koji je pozdravio pozitivna dešavanja u Bosni i Hercegovini i čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na predavanje aplikacije za članstvo u EU.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao predsjednika Erdogana o aktualnim dešavanjima u BiH. Naglasio je snažnu privrženost Vijeća ministara BiH reformskim procesima kako bi se putem implementacije Reformske agende do 2018. godine ostvarila tri strateška cilja: ubrzale euroatlantske integracije BiH, poboljšalo poslovno okruženje, te osnažila vladavina prava i opća sigurnost. Dodao je da je Vijeće ministara BiH već izvršilo polovinu svojih obaveza iz Agende što je polučilo pozitivnim rezultatima poput rasta izvoza, povećanja proizvodnje, smanjenja vanjskotrgovinskog deficita, itd.

Istovremeno, predsjedavajući  Zvizdić je upoznao predsjednika  Erdogana sa nizom pripremljenih projekata koji su ponuđeni turskim investitorima, posebno iz oblasti energetskog sektora, transporta, metalske industrije, namjenske industrije, poljoprivrede i turizma.

Sagovornici su razmjenili mišljenja o trenutnoj migrantskoj krizi u svijetu i njenim sigurnosnim aspektima. Osudili su sve učestalije terorističke napade i istaknuli da je bileteralna i multilateralna saradnja država najbolji put borbe protiv terorizma. Predsjedavajući Zvizdić je predsjedniku Erdoganu ponudio saradnju i pomoć Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma.

Predsjednik Erdogan je istaknuo da Republika Turska stoji uz Bosnu i Hercegovinu u dobru i u zlu i da će nastaviti pomagati BiH na svim poljima. Naglasio je da će Turska uvijek težiti da se postojeći dobri odnosi i saradnja prošire i narodi BiH i Turske dodatno povežu.

Predsjednik Erdogan je rekao da i u narednom periodu treba jačati trgovinsku saradnju sa ciljem da se stvore uslovi kontinuriranog uvoza mesa iz BiH kako bi se konačna kvota uvoza popela na 15.000 tona. Istaknuo je da je neophodno raditi na standardima u vezi sa kontrolom kvaliteta hrane. Dodao je da privrednicima iz Turske koji već rade u BiH treba osigurati jednake uslove poslovanja kao i domaćim što bi bio stimulans za dalja ulaganja.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio predsjedniku Erdoganu na snažnoj i kontinuiranoj podršci Republike Turske Bosni i Hercegovini na svim poljima i uputio poziv turskim privrednicima da posjete Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju koja ide naprijed i tek počinje da koristi svoje ekonomske potencijale.

Sastanku su prisustvovali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo, ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Damir Džanko i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA)


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.