8.4.2016. 16:26
0
Kanton Sarajevo će podržati izgradnju škole i kružnog toka na Šipu
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić danas je ugostio premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i zastupnika u Skupštini KS Kemala Ademovića, s kojima je razgovarao o projektima, a akcenat je stavljen na izgradnju škole i kružnog toka na Šipu, te rješavanje problema u vezi s vodovodnom infrastrukturom.

Ajnadžić je izrazio nadu da će KS podržati i projekte zajedničkog angažiranja finansijskih sredstava po pitanju informatizacije sale u kojoj se održavaju sjednice Skupštine KS i Općinskog vijeća, zajedničko finansiranje sanacije fasade na zgradi Općine Centar, te problem pasa lutalica.

- Općina Centar za sve navedene probleme ulaže velike sume novca, a spremna je to činiti i dalje, ali je zaista neophodna saradnja i s drugim nivoima vlasti, prije svega s Kantonom - istakao je Ajnadžić.

U rebalansu budžeta Općine Centar će biti planirana finansijska sredstva u iznosu od 40.000 KM za izradu projektne dokumentacije kružnog toka na Šipu, a obaveza Kantona Sarajevo je provođenje procedure rješavanja imovinsko-pravnih odnosa duž nove saobraćajnice, dok će JP Ceste Federacije BiH, kao nosilac realizacije ovog projekta, također rebalansom budžeta, tražiti izdvajanje finansijskih sredstava za realizaciju projekta izgradnje kružnog toka na Šipu.

- Projekti o kojima je bilo riječi i za nas su od velikog značaja. Ove godine smo u fokus stavili rješavanje kompletne vodovodne infrastrukture, te raspisali međunarodni tender za detekciju vodovodne mreže koji ostaje otvoren 48 dana - kazao je Konaković te kazao da očekuje da firma koja bude odabrana već u junu krene s radovima.

Kada je u pitanju participacija u dijelu troškova za sanaciju fasade i informatizaciju sale, premijer je kazao da su spremni dati svoj doprinos, spremni su za rješavanje problema podstanarskog odnosa.

- U vezi sa izgradnjom kružnog toka na Šipu smatram da je jako važno da i viši nivoi vlasti izdvoje dio sredstava, a mi ćemo na tome insistirati. Sve ono što je obaveza Kantona mi ćemo uraditi i podržati, ali je vrlo važno da se sve radi u fazama i da se u svakom trenutku zna šta je čija obaveza - naglasio je Konaković.

Na kraju sastanka Konaković je dodao da će novi Zakon o lokalnoj samoupravi, koji bi trebao u velikoj mjeri olakšati rješavanje nagomilanih problema, te u mnogim oblastima definirati jasne odnose Kantona i lokalnih zajednica, biti u proceduri za maksimalno 60 dana kada će biti proslijeđen lokalnim zajednicama, saopćeno je iz Općine Centar.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.