9.4.2016. 16:47
0
David Cameron o aferi Panama Papers: Objavit ću dokument o plaćanju poreza
Premijer Velike Britanije David Cameron danas je na Proljetnom forumu Konzervativne partije održanom u Londonu kazao kako će objaviti dokument o plaćanju poreza ne samo ove, već i prethodnih godina.

Premijer Velike Britanije David Cameron danas je na Proljetnom forumu Konzervativne partije održanom u Londonu kazao kako će objaviti dokument o plaćanju poreza ne samo ove, već i prethodnih godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Cameron je, zbog pritiska javnosti odlučio govoriti o aferi Panama Papers (Dosje Panama). Otkrivanje tajnih dokumenata kompanije Mossack Fonseca u Panami jedna je od najvećih afera tog tipa u historiji. Međunarodni konzorcij novinara istraživača (ICIJ) je otkrio 11,5 miliona tajnih dokumenata o poslovanju kompanije u Panami i podijelio ih sa 80 svjetskih medijskih kuća.

Njemački list "Suddeutsche Zeitung" i britanski "The Guardian" su objavili dio tih dokumenata koji otkrivaju kako su offshore kompanije prale novac i izbjegavale poreze brojnih klijenata, među kojima su bile i desetine predsjednika i visokih zvaničnika država iz cijelog svijeta, kao i biznismena, sportista i drugih javnih ličnosti i poslovnih subjekata.

Među hiljadama osoba koje su posredstvom kompanije u Panami otvarali offshore firme i račune i tako prali novac i utajivali porez se nalaze i brojni bivši i aktuelni svjetski zvaničnici, sportisti i privrednici, a istragu otkrivenih dokumenata najavile su nadležne institucije brojnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Francusku. Vlasti Paname su izrazile spremnost da sarađuju u procesima istrage.

Cameron je rekao kako ova sedmica nije prošla savršeno za njega i da zna da je mogao bolje rukovati ovim.

“Nemojte kriviti Ured premijera, ni neimenovane savjetnike, krivite mene”, rekao je Cameron i dodao kako ga je razljutio ono što se govori o njegovom ocu koji je preminuo 2010. godine.

Dodao je kako ga je mnogo volio i kako mu mnogo nedostaje.

Cameron je posjedovao dionice koje u Blaimore Investment fondu koje je 2010. godine prodao prije nego što je postao premijer. On je ranije izjavio kako je platio porez na te dionice i da nije bilo nezakonitosti. 

“Naknadno ću objaviti dokumente o plaćanju poreza ne samo ove godine, nego i prethodnih jer želim biti otvoren o ovom pitanju. Vjerovatno ću biti prvi premijer i prvi lider jedne velike političke partije koji će to uraditi, ali smatram da je to ispravno”, istakao je Cameron. 

Pojedine opozicione partije i određeni dio stanovništva pozvali su Camerona da podnese ostavku nakon što se njegovo ime pojavilo u aferi Panama Papers. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.