16.4.2016. 10:22
0
Podignuta optužnica protiv Edina Sakoča za ratni zločin na području Čapljine
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Edina Sakoča, zvanog "Edo", rođenog 7. marta 1959. godine u Stocu, državljanina BiH, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, na području Čapljine i okoline, u svojstvu pripadnika HVO-a, sam i zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Počitelja i Čapljine.

U optužnici se navodi da je 9. jula 1992. godine, optuženi zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, došao u kuću civila srpske nacionalnosti, gdje se nalazilo više civila, odakle je odveo jednu ženu srpske nacionalnosti, koju je tijekom transporta prema logoru Dretelj, mučio, zlostavljao i silovao.

Također, optuženi se tereti da je nakon toga, zajedno sa još jednim pripadnikom HVO-a, ponovo došao u kuću gdje su bili civili srpske nacionalnosti, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja u glavu, ubili dvije žene srpske nacionalnosti, te njihova tijela iznijeli ispred kuće i zapalili.

Optuženi se više godina se nalazio u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle je 19. februara ove godine izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH izražava zahvalnost vlastima SAD za pomoć u lociranju i izručenju ovog osumnjičenog, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA)
 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.