20.4.2016. 14:26
0
U VSTV ne znaju koliko uposlenica pravosudnih institucija nosi hidžab
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine odgovarajući na upit poslanika Predstavničkog doma PSBiH Safera Demirovića priznao da ne znaju koliko u pravosudnim instiucijama BiH radi žena s maramom, piše novinska agencija Patria.

VSTV proslijeđeno je zastupničko pitanje Safera Demirovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH „Koliko ima uposlenica u pravosudnim institucijama BiH i koje poslove obavljaju (sudije, tužioci, referenti i dr.) a nose hidžab ili maramu i na koje bi se mogla odnositi "sporna odluka VSTV-a BiH o skretanju pažnje na zabranu nošenja vjerskih obilježja?

- U vezi sa predmetnim zastupničkim pitanjem VSTV BiH vas želi obavijestiti da je u skladu sa zaključcima donesenim na sjednicama održanim 21.septembra i 14.oktobra 2015. godine, na kojima je razmatrano pitanje nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, svojim dopisom upućenim svim rukovodiocima pravosudnih institucija skrenuo pažnju na zabranu nošenja vjerskih obilježja svim uposlenim u sudovima i tužilaštvima u BiH, a imajući u vidu odredbe Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, praksu Evropskog suda, Ustavnog suda BiH te odredbe pozitivnih propisa u BiH.

Povodom reagovanja javnosti na navedeni zaključak, VSTV BiH je na sjednici održanoj 20.1.2016.godine, između ostalog, donio zaključak da se od svih pravosudnih institucija zatraži povratna informacija o slučajevima nošenja vjerskih obilježja od strane nosilaca pravosudnih funkcija ili ostalih uposlenih. te mjerama poduzetim u pravcu poštivanja pozitivnih propisa i zaključka Vijeća.

Obzirom da VSTV BiH nije tražio podatke o broju lica koja nose hidžab/maramu, te da svi rukovodioci pravosudnih institucija nisu dostavili odgovor, ne raspolažemo potpunim podacima za odgovor na predmetno zastupničko pitanje – kažu iz VSTV-a.

(Patria)

HidzabVSTV
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.