22.4.2016. 11:34
0
Dan planete Zemlje u Nacionalnom parku ''Sutjeska''
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini obilježila je 46. Dan planete Zemlje fokusirajući se na budućnost Nacionalnog parka ''Sutjeska''.

Studenti šumarstva s univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu radili su zajedno s volonterima iz ambasade, osobljem Nacionalnog parka, te stručnjacima iz nevladine organizacije Terra Dinarica, na uređenju šumskih staza.

Oni su postavili i nove putokaze kojima se Sutjeska označava kao dio poznate rute Via Dinarica (projekta u oblasti eko-turizma kojeg zajednički finansiraju UNDP i USAID) koja uključuje neke od  planinarskih staza na Balkanu.

Ambasadorica Maureen Cormack u četvrtak se pridružila ministrici za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenki Golić, te ministrici okoliša i turizma FBiH Editi Đapo, u kraćem planinarskom pohodu na stazi Suha.

Tom prilikom su ambasadorica i ministrice razgovarale o detaljima akcionog plana za NP Sutjeska do 2020. kojeg je izradio UNDP u 2012. kao plan zaštite parka kojim bi nacionalni park postao pristupačniji za posjetioce.

Ambasadorica je pozvala obje ministrice da rade na provođenju akcionog plana, te da se iznova posvete kompletiranju sveobuhvatne strategije zaštite okoliša, što je ključni preduslov za pristup IPA fondovima Evropske unije za projekte zaštite čovjekove okoline. 

Ambasada SAD u BiH sponzorisati će međuetnički kamp u NP Sutjeska ovoga ljeta da bi učenike iz okolnih područja upoznala sa jedinstvenim biodiverzitetom parka. 

Ambasada također radi na iznalaženju mogućnosti za programe profesionalne stručne razmjene radi daljeg izgrađivanja kapaciteta upravljanja parkom i saradnje sa domaćim stručnjacima iz oblasti ekologije.

Državni sekretar SAD John Kerry danas se pridružio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i liderima širom svijeta i potpisao je istorijski Pariški sporazum o klimatskim promjenama u Ujedinjenim nacijama, odražavajući time sveobuhvatnu privrženost Sjedinjenih Američkih Država zaštiti okoliša i akciji spašavanja planete od klimatskih promjena, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.