2.5.2016. 21:15
0
Zbog bolesti sina otvorio farmu magaraca: Povratnik u Vlasenicu živi od proizvodnje mlijeka
Alen Džindo, otac četvero djece i povratnik u Vlasenicu prije izvjesnog vremena počeo je sa uzgojem magaraca kada se njegov sin razbolio, piše novinska agencija Patria.

- Moj najstariji sin koji se školuje u Sarajevu dobio je neobjašnjivo jak kašalj i na kraju je smješten na kliniku gdje je proveo 21 dan. Međutim, svi nalazi bili su uredni, a na kraju su mu doktori počeli davati sedative kako bi ga smirli, jer od kašlja nikako nije mogao ni spavati. U svoj toj nevolji počeo sam na interentu tražiti pomoć. Tada sam vidio da je magareće mlijeko dobro i nabavio sam litar. Pio je jednu decu dnevno i nakon šest dana moje dijete je 70 posto manje kašljalo. Nakon 11 dana pijenja magarećeg mlijeka on je prestao hvala Bogu potpuno kašljati i vratio se normalnom životu – kaže Džindo.

- Danas na farmi ima sedam magarica, magarca i mladunče. Posljednjih godina pojačano raste zanimanje za magareće mlijeko - i u svijetu i kod nas. Pripisuju mu se različita svojstva, da liječi astmu, bronhitis, probleme s kožom, ali još uvijek nije do kraja poznato je li mlijeko magarice uistinu tako djelotvorno. U svijetu sve više raste i interes za sir čija je cijena za kilogram vrtoglavih 1.000 eura. Džindo, međutim još uvijek nema kapaciteta za takvu proizvodnju.

On je odlučio da se posveti uzgoju magarica jer osim profitabilnosti, može pomoći ljudima u nevolji.

- Inače sam nezaposlen. Živim od 160 KM dječijeg doplatka, kojeg sam u februaru dobio za juni prošle godine. Ali, hvala Bogu sada fino mogu zaraditi i imam već mušterije koje kupuju mlijeko. Iako litar magarećeg mlijeka neki prodaju za 100 eura, ja svoje prodajem za 100 KM. Dakle, jedna deca je 10 KM – kaže Džindo, dodajući da dnevno proda dvije do tri dece mlijeka.

Magareće mlijeko njegova ljekovita svojstva cijenili su još i stari Egipćani. Navodno se kraljica Kleopatra, kako bi zadržala ljepotu, svaki dan kupala u magarećem mlijeku dobivenim od 1.000 magarica.

Mlijeko je samo po sebi vrlo slično ljudskom. Sadrži antialergene, jedan posto mliječne masti. Konzumira se isključivo sirovo jer prokuhavanjem gubi dragocjene sastojke, pogotovo C vitamin kojeg ima 60 puta više od kravljeg.

- Magareće mlijeko je na cijeni, jer npr. godišnje od jedne magarice možete dobiti 12 do 14 litara mlijeka, od čega 60 posto uzme mladunče, tako da možete raspolagati sa šest litara godišnje. Ali, može se fino zaraditi – dodao je Džindo, piše NAP.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.