23.5.2016. 18:34
0
Presuda Safetu Brkiću za učešće u borbi ISIL-a u Siriji 30. maja
Sud Bosne i Hercegovine objavit će 30. maja ove godine, presudu Safetu Brkiću, optuženom da se borio na strani Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

- Časni sude, odgovorno tvrdim da nisam učestvovao u aktivnostima koje mi je Tužilaštvo stavilo na teret - rekao je optuženi Brkić u obraćanju Sudskom vijeću.

U završnoj riječi, branilac Kerim Čelik je kazao da Tužilaštvo BiH nije ponudilo pouzdane dokaze o krivici Brkića, zbog čega je zatražio oslobađujuću presudu.

- Tvrdim da Tužilaštvo kroz saslušanje svjedoka i druge dokaze nije dokazalo nijedan element krivičnog djela Brkiću - rekao je branilac.

Prema njegovim riječima, optužnica protiv Brkića temelji se na iskazima zaštićenog svjedoka ST-1 i Berina Tahića. Oba svjedoka, kako je pojasnio Čelik, na suđenju su negirala da su Brkića vidjela u Siriji.

Prema optužnici, Brkić je napustio BiH 13. maja 2013. godine, kada je otišao za Tursku i ubrzo ušao u Siriju, gdje se priključio jedinici “Mudžahiri Ensarij”. Državno tužilaštvo u završnoj riječi je zatražilo da Brkić bude proglašen krivim.

Branilac Čelik je kazao da je zaštićeni svjedok ST-1 na suđenju naveo kako su mu istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prijetili tokom ispitivanja i da je to razlog što je spomenuo da je optuženog vidio u Siriji.

Branilac se osvrnuo i na izjavu svjedoka datu u Tužilaštvu kada mu nije prijećeno i kada je dao detaljniji opis Brkića. Čelik je pojasnio kako je ovaj svjedok istražiocima SIPA-e spomenuo ime Safet, a da su oni upisali prezime Brkić, te da je u Tužilaštvu dao opis sasvim drugog Safeta.

Prema riječima Čelika, zaštićeni svjedok ST-1 je ispričao na suđenju da ne poznaje optuženog Brkića i da ga nikada nije vidio.

I svjedok Tahić, kako je kazao branilac, izjavio je na suđenju da ne poznaje Brkića i da ga nikada ranije nije vidio, iako je istražiocima SIPA-e rekao da ga je viđao u Siriji. Nakon te izjave, kako je kazao Čelik, Tahić je u izjavi u Tužilaštvu kazao da ne poznaje Brkića.

Na suđenju, kako je rekao branilac, Tahić je negirao da je potpis u izjavi datoj SIPA-i njegov.

Čelik se osvrnuo i na iskaze istražlaca SIPA-e koji su ustvrdili da su izjavu uzeli u skladu sa zakonom, javlja BIRN – Justice Report.

- Nikada na sudu neće govoriti protiv sebe - kazao je on.

Branilac je govorio i o svjedoku koji je naveo da je Brkića vidio na pijaci u Siriji, a što, kako je ustvrdio, ništa ne dokazuje. Prema njegovim riječima, tužilac nije dokazao da se Brkić borio na strani IDIL-a. Dodao je kako nije ni dokazano da je jedinica “Mudžahir Ensarij” bila su sastavu te terorističke organizacije.

Čelik je rekao da vještačenje Brkićevog telefona ne dokazuje da je on bio u Siriji, te dodao kako nije utvrđen datum kada su na telefonu registrovane sirijske mreže, kao i da je Brkić kupio polovan telefon na pijaci u Turskoj.

Suđenje Brkiću je počelo prije devet mjeseci.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.