24.5.2016. 13:36
0
U budućem sastavu Vijeća ministara 40% moraju biti žene?
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Predloženim zakonom predviđeno je da će ukupni sastav Vijeća ministara u toku cijelog mandata odražavati ravnopravnu zastupljenost spolova, a ravnopravna zastupljenost postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen najmanje u procentu 40 posto u Vijeću ministara.

Ova odredba primjenjivala bi se počevši od imenovanja Vijeća ministara nakon općih izbora u BiH 2018. godine.

Poslanik Mirsad Isaković (SBBBiH), koji je i predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, kazao je da je cilj predloženog zakona bio primjena Zakona o ravnopravnosti spolova, kojim je utvrđeno da će državna tijela na svim nivoima vlasti i tijela lokalne samouprave, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, osigurati i promovirati ravnopravnu zastupljenost spolova.

Napomenuo je da bi se ovaj zakon počeo primjenjivati nakon općih izbora 2018. godine te bi "stranke imale dovoljno vremena da se pripreme za njegovu primjenu“.

Obavljena je poslanička rasprava i o zahtjevu poslanika Mladena Bosića, Šefika Džaferovića i Borjane Krišto da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložena je dopuna kojom je predviđeno da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa za ovjeru svojih odluka i službenih akata u okviru svoje nadležnosti koristi službeni pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kojoj organizacijski pripada Ured Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da su tokom provođenja odredbi Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH uočeni određeni nedostaci u vezi s obavljanjem administrativnih poslova iz nadležnosti Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, konkretno - pitanje upotrebe pečata za ovjeru odluka i službenih akata Komisije.

Razmatran je i Prijedlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Poslaničku raspravu nije izazvao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji je pripremila Interresorna radna grupa za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, a u proceuru ga uputili poslanici: Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.