30.5.2016. 14:23
0
Safet Brkić osuđen na tri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji
Sud Bosne i Hercegovine proglasio je krivim Safeta Brkića za ratovanje u Siriji i osudio ga na tri godine zatvora.
Brkić je proglašen krivim da je od 13. maja 2013. do 5. marta 2014. godine bio u Siriji i borio se u jedinici ''Mudžahiri Ensarij''.

Predsjedavajući sudija Nenad Šeleda rekao je da je Vijeće povjerovalo iskazima svjedoka državnog tužilaštva koji su kazali da su Brkića vidjeli u Siriji.

Šeleda je rekao da je Brkiću izrečena minimalna kazna od tri godine zatvora, nakon što je Vijeće kao olakšavajuće okolnosti cijenilo da je optuženi mlad i nezaposlen čovjek, koji se korektno držao tokom suđenja i koji se dobrovoljno vratio iz Sirije.

Činjenica da je Brkić ranije osuđivan, cijenjena je kao otežavajuća okolnost.

- Sud smatra da će ova kazna uticati na Brkića, ali i na druge osobe da ne vrše krivična djela odlazeći u Siriju - rekao je sudija.

S obzirom na to da je Brkić nezaposlen i slabog imovnog stanja, oslobođen je plaćanja troškova postupka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, prenosi BIRN - Justice Report.
(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.