11.6.2016. 22:40
0
Lobisti srpskog kandidata za načelnika Srebrenice idol Ratko Mladić!
U Srebrenici je prije nekoliko dana svoju kancelariju otvorilo Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske. Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović je poručio da je njihov cilj „borba za dokazivanje istine o velikom srpskom stradanju na ovom području“.

Pavlović je iskoristio priliku, te pred novinarima istakao da su „ u Srebrenici Srbi doživjeli velika stradanja u posljednjem ratu prilikom provođenja etničkog čišćenja Srba sa ovog prostora i uništavanja svih tragova koji su podsjećali na srpsko postojanje", piše novinska agencija Patria.

"Istočna alternativa", naglasio je Pavlović, poziva sva udruženja iz RS da pruže podršku Mladenu Grujičiću kao zajedničkom srpskom kandidatu za načelnika srebreničke opštine, te da će se njegovim izborom nastaviti zajednička borba za zaštitu srpskih nacionalnih interesa.

Grujičić je podsjećanja radi, na svom Facebook profilu postavljajući sliku sa suđenja ratnom zločincu Radovanu Karadžiću ostavio poruku „idemo dalje“.

Netom, nakon što je i zvanično objavljeno da je kandidat za načelnika Srebrenice izbrisao je Karadžićevu sliku, ali su ostale druge na kojima se slikao sa kokardom na glavi, te brojne izjave kojima negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Zato, ne treba ni da čudi što je baš ekstremni Pavlović kojem su Karadžić i Mladić idoli, preuzeo na sebe ulogu Grujičićevog glavnog lobiste i glasnogovornika. I samo otvaranje prostorija njegovog radikalnog proruskog udruženja, mjesec prije dženaze u Potočarima, te nekoliko mjeseci pred izbore dovoljan su dokaz da će raditi sve na podgrijavanju međunacionalnih tenzija u Srebrenici.  

Vojin Pavlović, široj javnosti nije poznat. Znaju ga odlično Bošnjaci Podrinja, jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini opštine Bratunac.

Na dan izricanja presude, upravo šešeljevci iz Bratunca su organizirali „slavljeničku vožnju“ od ovog grada do Srebrenice i natrag, mašući zastavama radikala i pjevajući četničke pjesme, što je izazvalo strah među Bošnjacima, a na što je reagirala i međunarodna zajednica.

Udruženje „Istočna alternativa“, ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici, jer je nedozvoljeno lijepio plakate.   

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. godine, Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine opštine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.

Članovi Udruženja građana Istočne alternative Republike Srpske i Istočne alternative Srbije na banjalučkom Trgu Krajine održali su 24. marta mirni protest na kojem su izrazili nezadovoljstvo radom Haškog suda i podsjetili na NATO bombardovanje Srbije.

Vojin Pavlović je tada rekao da je zgrožen odlukom Haškog suda koji je izrekao 40 godina zatvora Radovanu Karadžiću. Pavlović je u znak protesta protiv NATO bombardovanja Srbije pred novinarima bacio i pogazio NATO zastavu "jer je takvim postupkom NATO savez gazio i ubijao srpski narod".

 
(Anesa Agović)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.