20.6.2016. 16:41
0
Uskladiti zakone u oblasti porodiljskog/roditeljskog prava i naknada
Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zagovarat će, do same realizacije nacrta zakona o zaštiti porodica s djecom u FBiH, da svi zaključci, sugestije i preporuke današnje sjednice budu uvršteni u nacrt ovog zakona.

- Također, Komisija će uputiti izvještaj sa zaključcima Zajedničke sjednice na usvajanje u Predstavničkom domu - kazala je predsjednica ove komisije Jasna Duraković.

Na sjednici je konstatirano da bi za rješavanje problema u oblasti  porodiljskog/roditeljskog  prava i naknada u Federaciji bilo neophodno osigurati bolju komunikaciju kantona i Federacije, uskladiti zakone iz ove oblasti, preraspodjelom sredstava, odnosno korištenjem novih izvora finansiranja, osigurati potrebna sredstva.

Sjednica je održana u saradnji sa Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH, Klubom parlamentarki Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, Gender centrom Vlade FBiH i organizacijom Žene ženama.

Ostvarivanje porodiljnih i roditeljskih prava, kao i visina naknada koju građani ostvaruju u praksi razlikuju se u zavisnosti od kantona u kojima žive. Nova zakonska regulativa trebala bi, između ostalog, doprinijeti izjednačavanju tih prava, jednakim pristupom za ostvarenje unaprijeđenja statusa i prava porodilja u Federaciji BiH.

Podršku organizaciji sjednice dali su Misija OSCE-a u BiH i USAID-ov Projekat jačanja institucija vlasti i procesa u BiH, saopćeno je iz Parlamentarne komisije za ravnopravnost spolova.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.