26.6.2016. 18:16
0
U Kalinoviku obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka
Članovi porodica nestalih kao i preživjeli logoraši kalinovačkih logora obilježili su danas 24. godišnjicu stradanja Bošnjaka, civilnog stanovništva tog kraja.

Predsjednik Udruženja "Istina - Kalinovik 92" Samir Vranović kazao je Feni da su osim obilježavanja mjesta stradanja, ovaj put otkrili spomen ploču u selu Ratina na lokalitetu Tuzlaka štala gdje su tokom rata u BiH ubijena 24 Bošnjaka.

- Na tom mjestu je ostao jedan živi svjedok. Obilježili smo to mjesto i postavili spomen ploču. Međutim, nema mogućnost da ih postavimo i na lokacijama Rogoj, Barutni magacin, Mehka Brda. Čak su nam uklonjene i privremene oznake. Ipak, mi ćemo istrajati  u namjeri da na sva mjesta stradanja postavimo spomen ploče. To nam je cilj, naravno uz pronalazak posmrtnih ostataka još 43 stradala Bošnjaka - kazao je.    

Obilježavanje 24. godišnjice dočekali su, kaže, s velikim ogorčenjem zbog nemogućnosti sudskih i tužilačkih organa BiH da u redovnim procesima pred sudom BiH obezbjede informacije o grobnicama koje sakrivaju tijela 43 osoba, te zbog neodgovornog ponašanja Tužilaštva u procesuiranju i hapšenju izvršilaca ratnog zločina u Kalinoviku.

Tokom rata u BiH, bilo je nekoliko logora na tom području iz kojih su Bošnjaci odvođeni i ubijani ili silovani (Osnovna škola Kalinovik, objekt Barutni magacin, Mehka brda selo Ratine-štala Tuzlaka, tuneli Miljevina…). Među zarobljenim Bošnjacima u logorima toga kraja bilo je najviše staraca, djece i žena, a ukupno su ubijena 122 Bošnjaka (43 se vode kao nestali, 79 je pronađeno u ekshumacijama).                        

Sud BiH je pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku izrekao ukupno 69 godinu zatvora za devet osoba. Iz Udruženja "Istina - Kalinovik 92" nisu zadovoljni time i kažu da su uputili žalbu.

(FENA) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.