27.6.2016. 15:55
0
Poslanici PSBiH o jeziku: Jedna diskriminacija nije opravdanje za drugu
Tokom rasprave na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izučavanju maternjeg jezika poslanici su iznijeli različite stavove o ovom pitanju posebno ističući da se jedna diskriminacija ne treba biti opravdanje za drugu, ali također da se ništa neće riješiti prijetnjama.

Naime, poslanici su raspravljali o Informaciji o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji države koju je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Budući da je poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović upozorio da bez posljedica ne može proći situacija da se u Republici Srpskoj djeci u knjižice upisuje "jezik bošnjačkog naroda" umjesto bosanski jezik, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić pozvao je da se smire strasti te da se demokratskim putem rješavaju ova i slična pitanja.

Ahmetović je ponovo pozvao da se organizira hitna sjednica na kojoj će prisustvovati i entitetski ministri obrazovanja da bi se riješilo ovo pitanje, ističući da govori uime onih koji imaju ovaj problem. 

Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović se složio s Ahmetovićem kazavši da bi se na toj sjednici trebale donijeti smjernice za rješenje ovog problema, naglašavajući da nacionalna grupa predmeta treba poboljšati način življenja, a ne stvarati antagonizme. 

Poslanica SNSD-a Milica Marković ističe da Ustav RS-a kaže da je to "jezik bošnjačkog naroda", ali dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) podvukao je da je Ustavni sud BiH kazao je da svi autoriteti u BiH, pa i obrazovne institucije u RS-u, dužne poštovati naziv jezika onako kako ga naziva osoba koja ga upotrebljava.

- Djeca u RS-u traže da se njihov jezik u dokumentima imenuje kao bosanski jezik, a vlasti RS-a to ne poštuju upotrebljavajući formulaciju iz Ustava RS-a - pojašnjava Džaferović te je zamolio da se volja učenika poštuje u RS-u. 

Džaferović je pitajući zašto se onda ne piše u knjižice "jezik srpskog naroda", odnosno "jezik hrvatskog naroda", podsjetio poslanike da je bosanski jezik službeni jezik u BiH kazavši da su brojni zakoni potpisani u ovom domu u čijem sadržaju stoji da su službeni jezici u BiH srpski, hrvatski i bosanski jezik.

Na diskriminaciju u školstvu upozorili su poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović, pitajući gdje se u Kantonu Sarajevu izučava srpski, odnosno hrvatski jezik s posebnim osvrtom na državne škole.

Novaković je iznio podatak da u Tuzlanskom kantonu samo 42 učenika izučava srpski jezik, u Zeničko-dobojskom  u pripremi je organizacija nastave na srpskom jeziku, a za Kanton Sarajevo postoje samo podaci da 20 učenika izučava pravoslavnu vjeru, što nisu uporedni podaci.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović podvukao je da jedna diskriminacija ne može biti opravdanje za drugu, nego je potrebno rješavati te diskriminacije.

Za poslanicu Demokratske fronte (DF) Hanku Vajzović jasna je diskriminacija ukoliko se samo jednom narodu daje deskriptivni naziv jezika, pitajući da li se onda u Austriji njemački jezik treba zvati "jezik austrijskog naroda".

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.