27.6.2016. 22:46
0
Merkel-Hollande-Renzi o Brexitu: EU ima jednu od najsnažnijih ekonomija u svijetu
Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak se u Berlinu sastala s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i premijerom Italije Matteom Renzijem kako bi razgovarali o rezultatima Brexita, odnosno referenduma kojim su građani Velike Britanije izglasali izlazak iz Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).
Merkel je kazala da poštuje odluku britanskog naroda u vezi s izlaskom iz EU, dodajući ipak kako se trebalo misliti i na posljedice odluke.

Istakla je da preostalih 27 zemalja članica EU-a trebaju preuzeti odgovornost kako bi nastavili napredak na, kako je rekla, zajedničkom putu. 

Podsjetila je da je EU zajednica koja ima jednu od najsnažnijih ekonomija u svijetu, naglasivši kako će sutra na samitu EU-a biti izneseni prijedlozi kako bi Uniji dali dodatni impuls. 

Dodala je kako će narednih mjeseci biti poduzete mjere u oblasti borbe protiv terorizma, unutrašnje i vanjske sigurnosti, zaštite vanjskih granica, osiguranja radnih mjesta, posebno za mlade, ekonomskog rasta i konkurentnosti. 

Hollande je kazao da je s tugom dočekao vijest o odluci Velike Britanije da napušta EU, naglasivši ipak kako je potrebno poštovati odluku britanskih građana. 

Istakao je kako bi Velika Britanija što prije trebala podnijeti zahtjev o napuštanju EU da, kako je kazao, Unija ne osjeti velike posljedice tokom cijelog procesa. 

Naglasio je da je Evropska unija i dalje snažna i stabilna međudržavna zajednica, dodajući kako će u narednom periodu naglasak biti stavljen na teme kojima će Unija osigurati napredak i rast. 

Renzi je, s druge strane, istakao kako je najbitnije da EU nastavi s napretkom kao i do sada. 

"Sada smo okrenuli novu stranicu. Ne možemo čekati da vidimo šta će se desiti. Potrebno je poštovati odluku naroda. Ali je potrebno odrediti strategiju za naredne mjesece", rekao je Renzi. 

Troje čelnika su objavili i zajedničko saopćenje u kojem se navodi kako će EU pronaći najbolje odgovore u novonastalim okolnostima, naglasivši kako je bitno da se ne izgubi mnogo vremena. 

U saopćenju se navodi kako je najbitnije da zemlje članice ujedine snage i resurse kako bi postigli zajednički napredak.
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.