5.7.2016. 22:58
0
Bajramski prijem u Sarajevu: Bajram dolazi kao nagrada nakon mjeseca solidarnosti s drugima
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je, nakon što je lično dočekao zvanice, u obraćanju prisutnima kazao kako su se postači tokom ramazana osjećali kao da su posvećeni višem smislu života

Svečani prijem povodom Ramazanskog bajrama večeras je u organizaciji Islamske zajednice u BiH upriličen u haremu Careve džamije u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je, nakon što je lično dočekao zvanice, u obraćanju prisutnima kazao kako su se postači tokom ramazana osjećali kao da su posvećeni višem smislu života.

"Oni znaju i osjećaju, i oni se nadaju da su posvećeni višem smislu životu, onom smislu u kojem je život više od samog preživljavanja, u kojem se na drugačiji način susrećemo s vodom, hranom i svim drugim blagodatima, u kojem se na drugačiji način susrećemo s drugim ljudima i sa samim sobom, kao i s Božijom ljepotom, ljubavlju i milošću", rekao je Kavazović.

Dodao je kako su postači tokom mjeseca ramazana učili kako se jedino postom istinski stiče sreća i zadovoljstvo.

"Prve kur'anske riječi od nas traže da čitamo. U čitanju je moć. To bi bila prva poruka ramazana. U mjesecu ramazanu smo kroz post učili kako se jedino odricanjem istinski stiče. Odricanje je jedini način da nešto imamo. Kroz odricanje smo učili da je vjera zahvalnost. Kroz post smo učili kako se radi na sebi i kako se drži do sebe", kazao je Kavazović.

Podsjetio je kako Bajram dolazi kao nagrada nakon mjeseca u kojem su muslimani izražavali solidarnost s drugima.

"U mjesecu ramazanu smo se kajali za naše grijehe i molili dragog Boga da nam oprosti i da nam se smiluje. U mjesecu ramazanu smo se solidarisali s onima koji nemaju vode, hrane, sa siromašnima, rodbinom, prijateljima i komšijama", rekao je Kavazović.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, bosanskohercegovački pisac i scenarista, akademik Abdulah Sidran i predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić. Također, prijemu su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.