7.7.2016. 13:37
0
Novi Travnik: Otvoren 10. sajam organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline"
U Novom Travniku je svečano otvoren sajam organske proizvodnje i eko turizma pod nazivom "Dani maline" na kojem je učešće uzelo 56 izlagača iz Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency.

Sajam je proglasio otvorenim premijer Vlade Kantona Središnja Bosna Tahir Lendo, a dodijeljene su i nagrade pojedincima, udruženjima i organizacijama koje pomažu i promiču organsku proizvodnju.

Kako je naglasio Refik Lendo, načelnik općine Novi Travnik, za deset godina broj proizvođača organske proizvodnje, kao i površine zasađene na ovaj način, povećani su 15 puta u ovoj općini.

"Proizvodnjom maline bavim se punih deset godina. Imam zasađen jedan hektar i mogu slobodno reći da se od ovoga rada može solidno živjeti. Sam podatak da imam peteročlanu obitelj koja živi od poljoprivrede dovoljno govori kako se može pristojno živjeti od svoga rada", izjavio je Dragan Šunjić.

Sanel Čakić poljoprivrednom proizvodnjom bavi se 12 godina.

"Naravno da se može živjeti, jer ja se pored uzgoja malina, bavim i pčelarstvom, plasteničkom proizvodnjom. Mislim da je problem što mi malinari nismo organizirani, pa nam nakupci određuju cijene na kraju berbe. Od poljoprivredne proizvodnje se može živjeti, a ako bi napravili bolju organizaciju, odnosno udruženje, lakše bi zajedno nastupali prema kupcima malina kojih je svakim danom sve više kako iz zemlje tako i inostranstva. Uredno sam prijavio poljoprivredni obrt i plaćam državi poreze", kazao je Sanel Čakić.

Sejad Herceg, predsjednik organskih proizvođača SBK, koji je uz Organsko FBiH i organizator ovoga sajma dodaje: "Ovo je mali jubilej 10 godina postojanja. Za taj period zasadili smo hiljade dunuma organskih proizvoda, pomogli jako puno proizvođača i uspjeli smo se održati na tržištu. Na sajmu je danas 56 proizvođača. Imamo 16 proizvođača maline, a ostali se bave organskom proizvodnjom, ali i kućnom radinošću. Na području općine Novi Travnik imamo zasade 27 dunuma organske maline i jednu zadrugu koja ima svojih 50 kooperanata u sektoru organske prozivodnje. Uspjeli smo instalirati i jednu hladnjaču za maline kapaciteta stotinjak tona, a u narednom periodu plan je da imamo 1.000 tona skladišnog prostora."

(Anadolu Agency)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.