7.7.2016. 16:37
1
Cvijanović: Vlada RS će sredstva MMF-a nadomjestiti iz drugih izvora
Istakla je da je Vlada RS ozbiljno pristupila cjelokupnom poslu oko usaglašavanja Pisma namjere sa MMF-om.

Vlada Republike Srpske sredstva koje je trebalo da dobije od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nadomjestiće iz drugih izvora, izjavila je danas Željka Cvijanović, premijerka RS, javlja Anadolu Agency (AA).

"Poučeni nizom loših iskustava, gdje su sredstva koja bi trebalo da dođu u RS blokirana sa nivoa BiH, nismo nikada ni isključili rizik da se to ponovo desi i kada je riječ o aranžmanu sa MMF-om. Ovo je samo još jedan dokaz nekredibilnosti BiH, i ništa više", kazala je premijer RS.

Istakla je da je Vlada RS ozbiljno pristupila cjelokupnom poslu oko usaglašavanja Pisma namjere sa MMF-om, jer bi aranžman sa ovom finansijskom organizacijom pomogao svim nivoima vlasti u provođenju Reformske agende.

"Ali, znajući da se svaka aktivnost, koja podrazumijeva angažman i partnerstvo svih nivoa vlasti u BiH teško realizuje u praksi, mi smo se pripremili i za situaciju da aranžmana neće biti i u skladu s tim definisali i neke dodatne planove", kazala je Cvijanović.

Prema njenim riječima u ovoj godini RS bi dobila svega 50 miliona KM, a pošto je sada izvjesno da aranžmana neće biti, jer Pismo namjere nisu potpisali premijer FBiH Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, taj novac biće obezbijeđen iz drugih izvora.

"Ostaje jedino nejasno zašto su vođeni pregovori i zašto su i njih dvojica učestvovali u usaglašavanju Pisma namjere ako ga ne žele potpisati, pogotovo znajući da su ga potpisali ministri finansija i federalne vlade i Savjeta ministara. Sjećam se da je predsjedavajući Savjeta ministara, tokom svoje posjete MMF-u i Svjetskoj banci u Washingtonu, prije par mjeseci, davao prilično optimistične izjave o velikim sredstvima, koja su ispregovarana, pa ne znam čemu je sve to trebalo da služi", kazala je Cvijanović. 

Smatra da je šteta što aranžmana neće biti, jer su ljudi iz MMF-a, ali i EU, uložili dosta truda da se dogovor postigne. 

(Anadolu Agency)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.