11.7.2016. 13:20
0
Kurtulmus: Srebrenica je bol cijelog čovječanstva
Zamjenik premijera i glasnogovornik vlade Republike Turske Numan Kurtulmus izjavio je da genocid u Srebrenici nije bol samo Bošnjaka niti bol samo Balkana, već da je to zajednički bol cijelog čovječanstva, svih umnih, savjesnih ljudi koji u srcu imaju savjest.
Tokom pauze zasjedanja kabineta turske vlade, novinarima u Ankari danas se obratio zamjenik turskog premijera Kurtulmus i tom prilikom podsjetio da se danas obilježava 21. godišnjica od genocida u Srebrenici i kao i prethodnih godina ukopavaju ekshumirane žrtve tog zločina.

"Još jednom se sjećamo i najoštrije osuđujemo tu veliku tragediju koja se u Srebrenici desila u srcu Evrope i pred očima svih evropskih i demokratskih država koje su bile samo nijemi promatrači tih barbarskih i nečovječnih napada. Još jednom se molimo za rahmet više od osam hiljada šehida Srebrenice, naše ubijene braće Bošnjaka", kazao je Kurtulmus i dodao da se takvo zlo više nikada i nigdje u svijetu ne ponovi.

Na upit novinara o procesu dodjeljivanja turskog državljanstva sirijskim izbjeglicama, Kurtulmus je kazao kako tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na tom procesu.

"Ministarstvo radi, još nije završen taj pripremni proces za Sirijce koji nikada nisu imali veze sa terorizmom i koji mogu biti korisni za Tursku, ali i most između Turske i Sirije", kazao je Kurtulmus.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u ime svoje zemlje danas u Potočarima prisustvuje obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.