11.7.2016. 14:31
0
Cavusoglu u Potočarima: U Srebrenici je ubijeno ljudsko dostojanstvo
Prije 21 godinu u Srebrenici je ubijeno ljudsko dostojanstvo, a proživljenu bol moguće je vidjeti samo u srcima majki, u očima očeva koji su izgubili svoje najmilije, rekao je danas u Potočarima na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu je podsjetio kako je tokom obnašanja funcije predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope radio istraživanje i pripremio izvještaj o dešavanjima u Srebrenici "ali se to ne može izraziti podacima i ciframa. Ta bol se može vidjeti u srcima majki, u očima očeva koji su izgubili svoju djecu".

"Svaki sukob koji se dešava na prostoru Balkana je bila ujedno i bol koju smo mi osjetili u našim srcima jer ako nije Bosna mirna, nije ni Turska jer Turska ne može da spava mirno dok Bosna plače. Svu bol koju nose Bosna, Drina, Una i Neretva, osjetila je i osjeti i Turska", rekao je Cavusoglu.

Povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici koji će ostati zapamćen kao crna mrlja u historiji čovječanstva još jednom je izrazio saučešće porodicama žrtava te prenio pozdrave predsjednika i premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana i Binaliya Yildirima.

"Prije 21 godina u Srebrenici je teško ranjena ljudska čast. Ovaj genocid je tamna mrlja na historiji čovječanstva, na historiji Evrope i svijeta. Srebreničku bol i danas osjećamo u našim srcima. Iz naših pamćenja ne izlaze riječi bosanskog djeteta: 'Majko, je li da vojnici malu djecu ubijaju malim mecima?' Da se ta bol ne bi nikad ponovila nismo i nećemo zaboraviti Srebrenicu, i nećemo dozvoliti da bude ikada zaboravljena. One koji su ubijali nedužne ljude, ne gledajući jesu li to djeca, žene, mladići ili starci, prepuštam savjesti čovječanstva. Proklinjem ih u ime svoje zemlje i naroda, a bližnjima žrtava izražavam najdublje saučešće", rekao je Cavusoglu.

Podsjećajući da će danas biti ukopano još 127 žrtava genocida Cavusoglu je kazao kako su "oni prema našem vjerovanju stanovnici dženneta, šehidi".

"Stabilnost Bosne i Hercegovine je stabilnost Balkana, stabilnost Balkana ključ je stabilnost mira i blagostanja Evrope. U narednom periodu moramo posvetiti više pažnje razvoju regije, a kao Turska radimo na podršci razvoja Bosne i Hercegovine. Turska će uvijek biti uz vas. vjerujem da će Srebrenica zasijati srebrnim sjajem, kao što joj i ime govori", rekao je Cavusoglu.
(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.