15.7.2016. 15:39
0
Kočić, Čolić, Mrkonjić i Dedić osuđeni zbog ratnih zločina na području Banovića
Kantonalni sud Tuzla donio je prvostepenu osuđujuću presudu za Eseda Kočića (70), Miralema Čolića (53), Fikreta Mrkonjića (62) i Mirzu Dedića (54), svi nastanjeni u Banovićima, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Banovića u periodu od maja do jula 1992. godine.

Prvostepenom presudom optuženi  Čolić i Mrkonjić su osuđeni na četiri  godine zatvora, Dedić na jednu godinu i šest mjeseci zatvora a Koćić na jednu godinu zatvora.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona pomenutim se stavlja na teret da su  u periodu od početka maja do kraja jula 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba i rata u BiH,  u zgradi „Željezničkog saobraćaja“ u Banovićima, i to Čolić, Mrkonjić i Kočić kao pripadnici vojne policije pri štabu Teritorijalne odbrane  BiH za općinu Banovići, te Dedić kao pripadnik Policijske stanice Banovići, većem broju civila srpske nacionalnosti,  koji su bili zatvoreni, nanosili ozbiljne povrede, snažnu duševnu bol i patnju, vrijeđali njihovo dostojanstvo tako što su im prijetili, vrijeđali ih ili premlaćivali.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.